söndag 5 augusti 2018

Her Father's Daughter

Marie Sizun är en fransk författarinna (född 1940) och boken ovan är hennes debutroman. Den har nu (2016) översatts till engelska av Peirene Press, ett förlag med flera intressanta utgivningar, för övrigt. Jag har läst den relativt korta berättelsen om lilla France och hennes upplevelser i de vuxnas obegripliga värld.

Vi skriver Paris och det är en svår tid. Den franska huvudstaden är ockuperad av tyskarna men nu är invasionen äntligen på gång och friheten finns runt hörnet. France är bara en helt liten flicka som bor tillsammans med sin mor i en trång lägenhet. Mormor finns också där alltsom oftast och livet är tryggt trots kriget. France lever i symbios med sin mor och de är varandras allt men så kommer nyheten att fadern är på väg hem från fånglägret i Tyskland. Plötsligt smyger sig ett orosmoln upp på horisonten för vad ska hända nu i Frances trygga tillvaro?

Marie Sizun lyckas tränga in i det lilla barnets värld och åskådliggöra hennes tankar och känslor på ett mycket dramatiskt sätt, för drama blir det och också tragedi i slutänden. "Her Father's Daughter" är en mästerligt skriven roman om ett barns utsatthet och om hur ett barn upplever en komplicerad vuxenrelation. I bakgrunden finns också en hemlighet som kommer att få en kuslig och avgörande betydelse för alltid.

Marie Sizuns debutbok har recenserats flitigt både på originalspråket och på engelska och som vanligt tycker jag att det är beklagligt att det inte finns en svensk version. Marie Sizun har sedan 2005 kommit ut med ett tiotal böcker och flera av dem har prisbelönats i hemlandet.

1 kommentar:

Hanneles bokparadis sa...

ockupationstiden var hemsk