fredag 8 juni 2018

Om det farliga läsandet

Läsande flicka av Franz Eybl

Att läsa böcker har ofta ansetts vara en mycket farlig sysselsättning. Jag minns att jag som barn ibland fick höra "läser man böcker blir man konstig i huvudet". Tack och lov var mina föräldrar bokälskare och jag hade förmånen att växa upp i ett hem fyllt av bokhyllor.

Jag läser just nu Lena Kårelands "Förbjuden frukt- Litterärt, franskt och kvinnligt" och jag har fastnat i det sista kapitlet, det som gett boken dess titel. Läsningens konst var länge ett överklassnöje och att sprida kunskapen var inget de övre skikten var särskilt intresserade av och ve och fasa om dessutom kvinnor skulle beredas tillträde till den litterära världen.

Speciellt intressant är det att läsa om hur konst och senare även fotokonst kommit att visa upp olika attityder till läsning. Var och hur läses det?


Den här boken handlar just om bokläsningens historia i kvinnoperspektiv - och med fokus på konst och fotografi. Lena Kåreland skriver en del om innehållet och jag lockas omedelbart till inköp. Jag tror att det finns en tysk översättning också.


2 kommentarer:

kerstin hallert sa...

Den bästa bok som finns om läsande och skrivande kvinnor är amerikanska frankofona Ellen Moers med "Literary Women" först publicerad 1976. Moers kartlägger hur kvinnor i sina verk synliggör de nedtystade kvinnoverkligheterna med exempel från Frankrike England och USA även Danmark med Karen Blixen under 17- 18-1900-tal. Moers gick tyvärr bort tidigt, hennes kartläggning är lika omistlig som obefogat bortglömd. Boken finns numera billig och lättillgänglig på Amazon.

Ingrid sa...

Kerstin Hallert: Jag tackar för detta boktips och beger mig genast till Amazons sida.