fredag 8 juni 2018

Läsinspiration från LIRE


Juninumret av den franska tidskriften LIRE är fyllt av bokliga frestelser och jag satt med pennan i högsta hugg - redo att markera och stryka under. Mest lockande är för tillfället Sylvain Tessons "Un été avec Homère" ( En sommar med Homeros) som blev till på den grekiska ön Tinos år 2017. Tesson skriver att " Homeros är musiker och vi lever i ekot av hans symfoni". Ingen av Tessons tidigare böcker har blivit översatt till svenska så hoppet är väl inte stort för Sommaren med Homeros  heller. Beklagligtvis.
Sylvain-Christian David har skrivit en bok om Fanny Zaessinger som en gång var en flitigt anlitad konstnärsmodell och även musa till flera litterära storheter under det som kallades "La belle époque". Idag är hon helt bortglömd och som David skriver " en kvinna som försvann". Vem var hon, Fanny Zaessinger, och vad innebär det att vara en musa? Det får man svar på i boken.


Jean Harlow fick inget lyckligt liv. Régine Detambel har skrivit "Platine" en berättelse om Harlow och ett skoningslöst Hollywood.

Inga kommentarer: