tisdag 26 juni 2018

Du danske sprog


"Du danske sprog du er min moders stemme" - ett par rader från  en dikt av H.C. Andersen har jag på näthinnan just nu efter att ha gjort en snabb avstickare till Köpenhamn. Det myllrade på gatorna i den stora metropolen och genast befann jag mig på kontinenten. Sverige känns som en helt annan värld när man står på Raadhusplatsen. Grävarbetena där börjar långsamt lida mot sitt slut och snart ska väl röran vara ett minne blott.

Ett besök i Politikens Boghall var givetvis ett måste- det gäller att ta vara på tillfället när en äkta, stor och välsorterad bokhandel finns att tillgå. Borden därinne dignade av frestelser men kassan är inte outtömlig och inte heller bärkapaciteten. Två inköp blev det -  först Inger Christensens "Verden ønsker at se sig selv- digte prose udkast". Över nio hundra sidor med hittills opublicerat material från en av Danmarks absolut största poeter. Jag ska börja läsningen bakifrån- med Marie Silkebergs
efterord.
I klassikerhyllan ( den är stor) hittade jag Henrik Pontoppidans "Smaa Romaner" i två band (1905-1927). Pontoppidan tilldelades Nobelpriset i litteratur år 1917 och han är "det lilla formatets mästare".  

Det fanns mycket annat jag trånade efter ( en vacker bok om Fynmålarna till exempel) men jag får känna mig nöjd med de inköp jag till slut gjorde.


På önskelistan...

Och visst, det går att beställa via  svensk nätbokhandel också- det blir sannolikt billigare men då går man miste om själva "upplevelsen".

Inga kommentarer: