fredag 18 december 2015

Biografi och poesi


Jag tycker inte att man behöver läsa diktarbiografier för att njuta av vacker poesi men ibland kan det underlätta och ge nya dimensioner om man känner till bakgrunden till skapandet.

Jag är fördjupad i Lyndall Gordons mycket innehållsrika biografi över Thomas Stearns Eliot som verkligen inte gjorde tillvaron vare sig enkel eller bekväm för sig.


Rosenträdgården vid Hever Castle i Kent (familjen Boleyns högsäte under många år). Fotot är lånat.

Det tog T S Eliot nära tio år att skriva diktsamlingen "Four Quartets"- den första delen "Burnt Norton" kom ut separat år 1936.

Eliot hade komplicerade relationer med kvinnor och hans första äktenskap var minst sagt turbulent. Han lämnade sin hustru och i stället sökte han sig till en ungdomskärlek, Emily Hale. Med henne for han till herrgården  Burnt Norton i Gloucestershire och paret promenerade där i den vackra rosenträdgården. Eliot lät sig hänföras av skönheten i det han såg och även av kvinnan han hade vid sin sida. Det blev ett ögonblick av lycka.
-----
What might have been and what has been
Point to one end, which is always present.
Footfalls echo in the memory
Down the passage which we did not take
Towards the door we never opened
Into the rose-garden. My words echo
Thus, in your mind.
----
Go, go, go, said the bird: human kind
Cannot bear very much reality.
Time past and time future
What might have been and what has been
Point to one end, which is always present.

Ögonblick är ett mått på något mycket kortvarigt och så bleknade känslan bort mycket snabbt. Med Emily (som bodde i USA) uppehöll T S Eliot kontakten under många år men det blev inte Hon i slutänden. Den svunna stunden blev inspirationen till en lång dikt och den kan man läsa hur mycket som helst om "på nätet". De långa dikterna i Four Quartets har fått namn av platser (i England och i USA) och dessa platser blir också fundamentet till en poetisk självbiografi.

Lyndall Gordon väcker mitt intresse att lära mer om T S Eliot.

2 kommentarer:

Jenny B sa...

Jag tycker inte heller att biografier är nödvändiga för att uppskatta en författare, men vad roligt att du tyckte om boken om T S Eliot! Han är någon jag beundrar mycket, eller snarare hans verk. Tack för diktcitatet och för att du berättade om boken!

Ingrid sa...

Jenny B: Biografin är mycket välskriven och den ger en bild av en mycket komplicerad man (kanske inte så överraskande). Four Quartets kommer att få en permanent plats på mitt nattduksbord. Jag delar din beundran för Eliots verk.