lördag 28 mars 2015

Poeten Yun Dong-juIdag när Sverige (och även många andra delar av världen) minns och hedrar poeten och nobelpristagaren Tomas Tranströmer går mina tankar också till en annan poet. Yun Dong-ju (1917-1945).

För att förstå hans liv måste man lära sig mera om hans hemland och om den tid han levde i. Kartan ovan visar Manchuriet. I slutet av 1800-talet drabbades Korea av svår hungersnöd och människor började flytta till omkringliggande områden där levnadsvillkoren var bättre. År 1886 kom Yun-Dong-Jus familj till byn Mindong i provinsen Jiandao (Manchuriet) och här växte den blivande författaren upp och han började tidigt att skriva dikter ( en del av dem blev publicerade i olika tidskrifter).År 1938 befann sig Dong-ju i Seoul och var inskriven som student vid Yonhi College och därifrån fick han sin examen tre år senare- för att fira detta samlade han nitton av sina dikter till en första bok som fick titeln The Sky, the Wind, the Stars and Poetry. Vid den här tiden var Korea en japansk koloni och boken drabbades till vissa delar av censurens klåfingriga tassar.

Dong-ju beslöt sig för att studera vidare i Japan (och tvingades därför att byta namn till Hiranuma)- han hamnade till slut i Kyoto (Doshisha- universitetet). Redan år 1943 blev han arresterad , det han skrivit konfiskerades och han hamnade i det ökända Fukuoka-fängelset. Där dog han av svält och umbäranden den 16 februari 1945.

Yun Dong-ju är idag  en av de mest kända och älskade poeterna i Korea.

----For one star, memory
For one star, love
For one star, loneliness,
For one star, longing
For one star poetry------

(Från Night Counting Stars av Yun Dong-ju.

Informationen om Yun Dong-ju har hämtats från boken "The Investigation" av Jung-Myung Lee (PanMacmillan) översättningen är gjord av Chi-Young Kim.Inga kommentarer: