måndag 4 november 2013

En mycket god investering


 Böcker har sällan något större värde rent pengamässigt men de kan vara oskattbara på andra sätt. De fyra banden i Politikens serie om Dansk litteraturhistoria är några av de böcker som jag tycker har gett den största utdelningen här i huset och inte bara till mig. De här banden har med tiden blivit lite luggslitna och nog är de väl lästa (dock inte så mycket av mig förrän på den senaste tiden).

Under en bilresa på Sjaelland på 60-talet hamnade mina föräldrar (jag satt nog i baksätet och surade på tonårsvis) i Helsingör och där såg de första bandet i den här serien böcker i ett skyltfönster. "Den vill jag ha", sa min mor och stegade in i affären (bokhandeln). Där fick hon veta att "fortsättning följer" och hon tecknade sig genast för ett abonnemang.  Under flera år följde sedan en stor ström av bokpaket- väl inslagna i brunt papper och med ordentliga snören omkring. Den danska litteraturhistorien följdes nämligen av annat i bokväg också - "Verldenslitteraturen" och "Danmarks historia" finns också i just den bokhyllan. Det var fin service från en säkert anrik gammal bokhandel (som väl inte finns kvar längre).

Jag kan också konstatera att det är band tre "Fra Georg Brandes til Johannes V Jensen" som är allra mest slitet och det ligger fortfarande ett bokmärke på första sidan (av flera) som handlar om Herman Bang.

När jag tar fram just det här bandet igen minns jag  hur  min mor berättade om en präst någonstans som höll svavelosande predikningar om just Georg Brandes (det var han säkert inte ensam om) "ungdomens förförare" hade prästen skrikit (röd i ansiktet, enligt mor) där uppe i predikstolen.

På den svartvita TV:ns tid visades många fina serier och på dansk TV (bodde man i Malmö tittade man mycket på vad Danmark hade att erbjuda) kunde man se några av Herman Bangs böcker i just serieform- också Gustav Wieds.

Varje gång jag tar fram ett av banden i den danska litteraturhistorien kommer alla fina minnen. Ja, de här böckerna var sannerligen en god investering.




Målningen av Jacob Paludan är gjord av Olaf Rude.

4 kommentarer:

mimmimarie sa...

Vilken skatt att ha och gå tillbaka till.

Ingrid sa...

Mimmimarie: Jag är så glad för de här böckerna och de kommer att bli slitna av mig också...

Ivo Holmqvist sa...

Jag hoppas att den trevliga bokhandeln mitt på Stengade i Helsingör finns kvar - man är inte lika snabb som i Sverige på att stänga sådana forretninger även om antikvariaten längs Fiolstraede inne i Köpenhamn blivit allt färre.

När andra upplagan av Politikens danska litteraturhistoria kom 1967 hade den tryckts i hela 60.000 exemplar. Jag köpte dem, ser jag av ett kvitto i boken, tre år senare hos Grönholt Pedersen på Fiolstraede 19 för 142 danska kronor, Det var ett överkomligt pris eftersom man fick 1.25 för en svensk krona när man växlade, sedan blev det tvärtom.

I en senare upplaga utökades banden till sex - de fem första var mer eller mindre identiska med de ursprungliga fyra. Det sjätte (som kom 1978) kunde man köpa till separat. Då hade inflationen redan satt in - det kostade 98.50, ser jag att bokhandlaren i Odense som jag köpte det hos antecknat (man hade till skillnad mot i Sverige inte priset tryckt på boken).

Man har varit mycket bättre i Danmark än i Sverige på att ge ut inhemska litteraturhistorier i flera band. Gads förlag gav ut "Danske digtere i det 20. århundrede" 1951, 1965 och 1980, först i två band, sedan tre och till slut i fem - varje gång helt nyskrivna.

De har hållit bra, i alla versionerna. Tidens tand har gnagt mer på vissa av de nio banden av "Dansk litteraturhistorie" som kom på Gyldendal 1984-1985. Där har tiden inte farit varsamt fram med en del vänsterskribenters dogmatiska renlärighet.

De fem banden "Dansk litteraturs historie" (Gyldendal 2007) kommer säkert att hålla bättre och längre - den är mycket bra. Det är också det senaste tillskottet i genren, "Hvor litteraturen finder sted" i tre band (Gyldendal 2010). I dem har Anne-Marie Mai tagit ett nytt och mycket inspirerande grepp genom att se litteraturen mot den geografiska miljö den uppstått i -platsens poesi.

Ingrid sa...

Ivo Holmqvist: Åh, men då måste jag bege mig till Helsingör och Stengade för att se efter! Fiolstraede blev jag rätt så besviken på i somras... Tack för allt du berättar och allt du förmedlar av lärdom. Jag är som sagt mycket glad över mina fyra band med dansk litteraturhistoria.Gyldendals serie blir jag helt klart intresserad av- tack för den upplysningen. Platsens poesi låter väldigt lockande.