måndag 11 maj 2009

Tema-trio: Omläsningar


Omläsningar är ämnet för veckans tema-trio. Jag läser gärna om vissa böcker med jämna mellanrum.
1. Som nummer ett på min lista kommer (utan konkurrens) Vilhelm Mobergs utvandrar-epos. Mobergs berättelse om Kristina och Karl Oskar och deras vänner och bekanta från Ljuder är något av det mest fängslande som skrivits på svenska språket enligt mitt förmenande.
-
2. Cora Sandels böcker om Alberte. De här böckerna handlar också om att "komma ut" att slita sig fri från det invanda. Alberte är jag mycket fäst vid.
-
3. Carl Grimbergs Svenska folkets underbara öden- Grimbergs böcker har några år på nacken (min upplaga är tryckt år 1917) men de håller än (även om han säkert inte alltid är så källtrogen)- mycket roligt blir det t ex när han återger de så kallade "skällebreven" som skickades mellan Johan den tredje och Ivan den förskräcklige.
-
Den 18 mars 1573 skriver Johan följande till Ivan: "Vi have bekommit din skrivelse och därutav nu som tillförene förnummit, vad oförnuftig, bondaktig högfärd, lögn och föraktelse du brukar emot Oss. Men om Vi icke hade hört, att din fader var storfurste uti Ryssland, då hade Vi väl haft orsak att taga den mening därav, att någon munk eller bondekarl hade varit fader åt dig, efter du skriver så obeskedligt, liksom du hade varit uppfödd ibland bönder eller annat löst parti, som ingen ära veta."

4 kommentarer:

Klotho sa...

Då har jag något att se fram emot, har nämligen inte läst Moberg. En brist som jag egentligen aldrig brytt mig om att rätta till, men än finns det iofs hopp om bättring.

Linnea sa...

Tack för att du påminde mig om Cora Sandels böcker! Jag har tänkt läsa dem ett tag, men har inte kommit till skott. Jag vet inte mycket om dem, men jag älskar Kerstin Thorvalls böcker om Signe och de lär ju ha en koppling (åtminstone den sista) till böckerna om Alberte. Vore kul att läsa dem. :)

Lyrans Noblesser sa...

Både Sandel och Thorvall håller jag på med. Mobergs utvandrarserie har jag övervägt att lyssna på.

Ingrid sa...

Kerstin Thorvalls böcker om Signe tycker jag också om- och så en ungdomsbok av henne(som jag förmodar är självbiografisk till viss del) "Flicka i April" (den har jag läst om många gånger)- "Alberte" visades som serie på svensk TV (måste ha varit tidigt 70-tal)- jag skulle gärna vilja se en repris! (eller nyinspelning).