tisdag 19 januari 2016

Lire


Februarinumret av den franska litterära tidskriften LIRE har ramlat ner i min brevlåda- stort tack till kära vännen S. i Lyon som skickar denna läsinspiration till mig.

Som vanligt finns det många bokrecensioner och andra artiklar att fördjupa sig i. De sista sidorna ägnas åt utdrag ur några av säsongens romaner.

Min läslista som redan är enorm växer ännu mera (och tur är väl det egentligen). Först ut lär Philippe Bessons senaste roman "Les passants de Lisbonne" bli. Besson (som jag har skrivit om tidigare här på bloggen) är en författare som jag uppskattar mycket. Tyvärr kan jag inte se att en enda av hans böcker kommit ut i svensk översättning men man kan läsa på engelska och tyska.

"Les passants des Lisbonne" har handlingen förlagd till Lissabon som titeln antyder. Två människor möts- en man och en kvinna. Hon har mist sin man i en jordbävning och han har blivit övergiven. Som jag förstår det handlar detta om att åter hitta tillbaka till livet och att finna en väg "per aspera ad astra". Philippe Besson skriver inga mastodontromaner utan han brukar kunna begränsa  ordflödet- här till cirka 200 sidor.



Ett helt uppslag i LIRE ägnas för övrigt åt Bessons roman om James Dean "Vivre vite" som kom ut i fjol.

Jag läser också en artikel om bokbränning genom tiderna. "Brûlez les livres", tyvärr ett ständigt aktuellt ämne för inkvisitionens terror har aldrig dött ut. Det värsta exemplet torde vara de stora bokbål som tändes den 10 maj år 1933 i många tyska städer. Då brändes mängder av för regimen misshaglig litteratur- (i Madrid anordnades också ett stort bokbål några år senare (1939)- då hamnade Lamartines, Voltaries och Rousseaus böcker på bålet (och de hade sällskap av många andra). Tyvärr slutar inte historien där.

Hubert Artus skriver om författare som skriver mot terrorn- och i det galleriet hittar jag Inaam Kachachi, Orhan Pamuk, Adonis, Alaa el Aswany och Léonora Miano.



Inga kommentarer: