onsdag 20 januari 2016

Persephone - om bortglömda böcker som får nytt liv


Persephone är ett Londonbaserat förlag (oberoende) som specialiserar sig på att ge ut bortglömda böcker. Mestadels av kvinnliga författare som en gång varit älskade och mycket lästa under framför allt första delen av 1900-talet.

I min hand just nu har jag romanen "There Were No Windows" av Norah Hoult. Hoult har fått flera böcker översatta till svenska men leta i t ex Libris så får ni se att det är gamla utgivningar och så särskilt många exemplar lär väl inte finnas kvar på bibliotekens magasin.  Det är inte så lätt att hitta böcker av Hoult på originalspråket (engelska) heller men Persephone förlag gav ut "There Were No Windows" är 2005 (boken kom ut ffg 1944).

Om den boken ska jag försöka skriva några rader snart för jag är mycket imponerad av författarens berättarkonst och språk.

Norah Hoult (1898-1984) föddes i Dublin och det var också i närheten av Dublin som hon dog många år senare. Hon arbetade som journalist för tidningen Sheffield Daily Telegraph och så småningom flyttade hon till London för att ägna sig helt åt sitt författarskap. Det blev hela 25 böcker mellan åren 1928 och 1972. Hoult återvände till sitt hemland år 1957 och kom att bosätta sig i Greystones (söder om Dublin). Där levde hon ett tämligen stilla liv, men hon var frispråkig och den lokala puben stängde dörren för henne på grund av hennes (som jag förmodar) ordval. Huset hon bodde i var bemängt av möss och te och kakor fick man inta på egen risk. Det kunde hända att det inte bara fanns kex i kakburkarna.....jag länkar till artikeln i Irish Times här.

Jag hoppas att Persephone Books ska ge ut fler böcker av Norah Hoult.


och nog kan den här antologin inspirera till vidare läsning? (New Island Books har gett ut).

2 kommentarer:

Anonym sa...

Underbart! Och vad vackert böckerna är! Jag har 2 antologier av "irish writers", båda är läsvärd, men kännde inte "an anthology of irish women writers".
"The penguin book of irish short stories" (edited av Benedict Kiely) har jag, det kom ut 1981 ursprunglig. Många berättelse av kvinnor finns där, men inte Norah Hoult. Och "The new picador book of contemporary irish fiction" (2000, tror jag), igen med flera kvinnor, men utan Norah Hoult.
I båda böckerna finns berättelse av Val Mulkerns, men jag hittade ingen bok av henne i den där tiden (omkring 2005). Val Mulkerns publicerade flera böcker, men slutade med att skriva 1978, så vit jag vet. "Irish writers" är ganska ofta egensinnig och fint, tycker jag.

Ingrid sa...

Klemperer: Du är välförsedd med antologier över irländska författare! Val Mulkerns känner jag inte till (måste genast ta reda på mer). Irland är ett land fyllt av berättare och berättarkonst. (För att inte tala om poesi). Jag skaffar nog "An anthology of Irish writers" för jag är så väldigt nyfiken på vad jag kommer att hitta där.