onsdag 8 juni 2011

Eyvind Johnson

Bilden är från Discshops webbsida- och just nu pågår en "klassiska svenska filmer"-kampanj. Jag ser att "Här har du ditt liv" ingår i den och då känner jag att jag vill se..., intresset för Eyvind Johnsons verk är tänt nu hos mig och efter att ha letat i hyllorna konstaterar jag att det finns stora luckor- "Strändernas svall" har jag och några delar i romansviten om Olof - jag har Krilon på gång (och ska hämta första delen på biblioteket snart)- "Hans nådes tid" längtar jag också att läsa om (den har jag haft en gång men nu kan jag inte hitta den)- det är en tegelsten - men jag ska försöka låna ändå.




I "Litteraturens historia i Sverige" (Norstedts förlag, 1987) (av Bernt Olsson och Ingemar Algulin) står en hel del om Eyvind Johnson och hans författarskap. Eyvind Johnson var född i Norrbotten men hans far var värmlänning och modern var från Blekinge så några djupa rötter i Norrland hade han inte. Efter romansviten om Krilon "styrde Johnsons författarskap in på en historisk kurs" - och det börjar med "Strändernas svall" som är en omdiktning av Odysséen och så kom "Drömmar om rosor och eld" 1949- en roman om häxprocesserna (och den har jag läst). " Hans nådes tid" handlar om Karl den store och hans tid och den boken ingick i min kurslitteratur en gång i tiden-( jag tyckte mycket om den. )


Det är roligt om Eyvind Johnsons författarskap kan få en "nytändning". En del av hans böcker finns att få i pocketutgåva men jag saknar mycket....

2 kommentarer:

Hermia Says sa...

Min första tanke när jag såg bilden var "Helan & Halvan". Men det var det ju inte. :)

Ingrid sa...

Hermia:Ja nog ser det så ut- det kan jag hålla med om. Jag hoppas att jag får rätt film i brevlådan så småningom (visserligen gillar jag Helan och Halvan men nu vill jag se en svensk klassiker!) :-)