torsdag 16 juni 2011

Oj ,så mycket böcker....

Det var mig en klump till katalog... och jag har bara helt hastigt gått igenom den- här finns mycket att kika på och fundera över. Allra gladast blev jag över att se Thomas Manns "Bergtagen" i ny utgåva. Den kommer jag att inhandla så snart det går. Inte helt oväntat finns en hel del böcker om "September 11" och så frågar jag mig också- hur många biografier om Kennedyfamiljen kan man egentligen skriva? (oändligt antal, verkar det som).



Jag har skrivit upp ganska många böcker under rubriken "historia"- och det finns nog betydligt mer av facklitteratur som lockar än skönlitteratur för min del.




Mikael Nordberg: Diktaren på tronen (en bok om judar, muslimer och kristna i 1400-talets Spanien) Mycket intressant ämne!




Per Svensson: Malmö- världens svenskaste stad (givetvis måste jag läsa om min hemstad).




Barbro Hedvall: Vår rättmätiga plats- om kvinnors kamp för rösträtt. "För hundra år sedan samlades den internationella kvinnorösträttsrörelsen till kongress i Stockholm. Selma Lagerlöf och Ellen Key höll tal och kongressdeltagarna färdades som kungligheter i kortege genom stadens centrala delar med standar och unga studentskor i täten."




En bok om Theodor Fontane lockar (skriven av Henrik Sjögren)- och Jag noterar också Mircea Cartarescus "Dagbok 1994-2003"




Petra Hulovas "För allt detta tillhör mig" ges ut av Rámus förlag. Den boken rekommenderar jag å det varmaste. (Jag har läst på engelska).




Thorén & Lindskog förlag ger ut flera mycket intressanta "tyskar"- bland annat "Vännen och främlingen" av Uwe Timm.




Jag ser också fram emot Inger Christensens "Alfabet" och Venus Khoury-Ghatas diktsamling: Variationer kring ett körsbärsträd och andra dikter (den senare titeln från Elisabeth Grate bokförlag).




Sekwa frestar mig med Justine Levys: En ovärdig dotter




Jag letar vidare... och noterar och läser....det är minst lika roligt att planera läsning som att läsa!

6 kommentarer:

Hermia Says sa...

Häromdagen gick jag igenom katalogen för jobbets räkning. En ganska oinspirerande, instrumentell genomgång. Men liksom du lade jag märke till Bergtagen!

Bokmässan förresten, där kommer väl du att vara?

Ingrid sa...

Hermia: Man blir nästan "skrämd" av mängden böcker... men jag ska läsa väldigt långsamt. Bokmässan, ja... Jag hoppas att jag kan åka dit. Är inte helt säker- ännu.

snowflake sa...

Haha, vi har en endaste bok gemensam, Hedvalls.

Ingrid sa...

Snowflake: Det blir nog fler när jag har läst igenom igen :-)! Hedvalls bok verkar mycket intressant och känns som lite av ett (trevligt) måste!

Metta Karlsson sa...

men min stora fråga är ju, varför två katalogen på bilden? ;)

Ingrid sa...

Böcker x 3: Den ena katalogen är nog ungdomsboksvarianten :-) :-)