måndag 27 juni 2011

Hella Wuolijoki

Hella Wuolijoki (fotot från Wikipedia)


(Boken om systrarna är utgiven av Leopard förlag)" Ett stänk av rött fick 2006 års Finlandiapris för bästa fackbok.Erkki Tuomioja är en av Finlands mest framstående politiker, riksdagsman och författare. Han har varit handels-, industri- och utrikesminister, och från och med 2008 är han president i Nordiska Rådet. Hella Wuolijoki var hans mormor."




Åh, dessa gamla BLM- vilken guldgruva de är. I februarinumret för 1947 hittar jag flera väldigt fina bokrecensioner- en av dem är skriven av Elisabeth Tykesson och hon har fastnat för en bok av Hella Wuolijoki. Vem var nu hon, undrar jag givetvis, obildad som jag är. Hon var Estlands första kvinnliga filosofie magister och år 1947 var hon radiochef i Finland. Boken som recenseras är en tillbakablick på en barndom i Estland (det var där Hella föddes som Ella Marie Murrik år 1886) "En skolflicka i Dorpat" . Så här skriver Elisabeth Tykesson:




" Att läsa Hella Wuolijokis "En skolflicka i Dorpat" är som att vandra genom en ännu till hälften sovande törnrosavärld. Hennes barndoms Estland var ett förunderligt orört bondeland, där tiden hade stått stilla i hundratals år. "Himmelsblå var dess blommande linåker", och dess blomsterrikedom väller fram över sidorna som kaskader av förgätmigej och violer, av äppelblom och gyllengula ranunkler".




Boken har "fasthet och renlinjighet och den är till bristning fylld av kärv ljuvhet", skriver Elisabeth Tykesson.


På svenska finns följande böcker av Hella Wuolijoki:



Fånge var jag aldrig, 1945 (Enkä ollut vanki)
Motgift: komedi, 1946
En skolflicka i Dorpat: Åren 1901-1904: min monolog i tidens drama, 1946 (Koututyttönä Tartossa)
Sången om kriget, 2007 (Utgiven på Ellerströms förlag).

Inga kommentarer: