måndag 19 juli 2010

Om lyrikens styvmoderliga behandling

Fotot har jag lånat- tänk att hitta en så fin liten affär... det kan man drömma om....

därom kan man läsa i dagens Sydsvenska- jag lägger länken HÄR. Det är inte någon uppmuntrande läsning precis. Vill man ha poesi får man lita på nätbokhandeln - jodå, så verkar det vara. Jag har inte tillfälle att botanisera i den större stadens bokhandlar så ofta men vid det senaste besöket konstaterade jag att det mest satsades på moderna svenska deckare och lite annat som "garanterat säljer". Det var ett mycket fattigt utbud av litteratur som presenterades och jag tänkte "hit kommer jag inte igen i första taget".

-

Jag vill inte öda tid i en "bokhandel" som har ett utbud liknande min lokala Ica-affär.

-

Själv är jag lyrikälskare. Jag skulle inte kunna leva utan dikter. Mitt senaste inköp var "Traekfuglens kompas" av den danska poeten Pia Tafdrup. Pia Tafdrup finns översatt till svenska-och t ex "Över vattnet går jag" finns i billig pocketupplaga.

-

Hos Bodil Zalesky hittade jag denna diktsamling av Honorina Chitic- den tänker jag skaffa.

-

Idag läser jag också den trevliga bloggen "Dovegrey reader"- som låtit sig inspireras av Emily Dickinson till att tillverka en fantastiskt vacker quilt... läs och beskåda här.
-
Vårt behov av dikter borde vara oändligt i dessa tider......

6 kommentarer:

Lilla O sa...

Håller med! Det är svårt att hitta lyrik och dessutom skrivs det så lite om poeter att det definitivt är svårt att hitta bra ny lyrik.

Ingrid sa...

Jag håller helt med- det borde skrivas mycket mer om poesi och poeter- om lyrik över huvud taget- det borde "inspireras"- jag sitter och funderar på en poesi-vecka på min blogg (vilket naturligtvis är som en flugskit i universum- men ändock ....). Jag blir så glad när jag hittar bloggar som rekommenderar och framhåller lyrik (ännu gladare blir jag när poeten i fråga är en ny bekantskap.) Det är väldigt svårt att hitta just bra ny lyrik- som du säger.

Bai sa...

Dette er så viktig! Eg blir også glad når eg les om kor viktig lyrikken er i andre bloggar.

Eg har litt inntrykk av at mange kanskje er redde for å lese lyrikk, fordi dei trur ikkje dei forstår det. Det er i alle fall det eg har fått respons på, når eg har fortald folk om masteroppgåva mi - "Dikt og sånn? det skjønner eg ikkje, du må vere flink". Og det er ei veldig trist utvikling.

Eg har vore i Paris i sommar, og der var eg innom Shakespeare and company. Der var det to hyllemeter frå golv til tak, med lyrikksamlingar. Eg kunne ikkje kjøpe all verdas med bøker, på grunn av at eg skulle fly heim, men det var svært inspirerande å gå å kikke mellom hyllene der. Vi skulle hatt fleire slike butikkar, i Norge og Sverige.

Ingrid sa...

Åh så helt underbart! Jag har varit på Shakespeare &Co men det är många år sedan- dock minns jag att det var helt omöjligt att inte köpa med sig mer än "vad som var praktiskt"- och tänk om det fanns en sådan bokhandel här i Skandinavien- som vågade låta lyriken få den plats den förtjänar. Jag tror, precis som du Bai, att man ställer upp onödiga hinder inför läsandet av lyrik- man tror att det ska vara så "konstigt", svårt etc- väldigt, väldigt synd. Jag tror att känsla är viktigare än tanke många gånger när det gäller just lyrik- och det är just det som är tjusningen... att man kan fly in i den världen...lyriken är evig.

Bai sa...

Eg lot meg inspirere til å skrive eit heilt nytt innlegg, i forlenginga av dette.

Dette med at mange kjenner eit unaturleg hinder for å lese lyrikk, synest eg også er litt underleg. Eg lurer litt på kor denne aversjonen kjem frå.

Ingrid sa...

Tack, Bai- jag har precis samma funderingar som du har och nu ska jag gå in och läsa ditt inlägg.