måndag 10 augusti 2009

Tema-trio språk


I veckans tema-trio från Lyran är ämnet språk- det vill säga böcker som älskas kanske mer på grund av just språket än för handlingen i sig. (ibland kan förstås båda delar vara lika bra).
-
Eftersom jag precis har avslutat läsningen av en bok där språket definitivt fascinerade och lockade mig vidare i handlingen blir valet av nummer ett på listan inte svårt.
-
1. "Tant Theodora" av Patrick White- jag är fortfarande tagen av det vackra och symboliska språket. Så till den grad att jag vill läsa boken igen - på engelska- då får jag njuta en gång till!
-
2. "The portrait as the artist as a young man" av James Joyce blir mitt andra val. Om det är någon som utforskat språkets alla möjligheter (och omöjligheter) bör det vara just Joyce.
-
" The train was full of fellows: a long long chocolate train with cream facings. The guards went to and fro opening, closing, locking, unlocking the doors. They were men in dark blue and silver; they had silvery whistles and their keys made a quick music: click, click".
-
3. Hitom himlen av Stina Aronson- här är både handling och språk i symbios... helt underbart är det i alla fall.....
-
"Måndagen efter helgen kom lappmannen Sturk löpande till gården. Då och då kikade han uppåt för att se om de första stjärnorna var synliga. Men han kunde inte upptäcka en enda ännu. Himlen var mildfärgad av lösa moln och av den tidiga mörkningen. Klockan var väl mellan tolv och ett på dagen. Vid horisonten sköt små puffar av isgrön luft upp. På ett par minuter bildade de ett sammanhängande band. De bådade redan skärpt kyla till natten."

4 kommentarer:

Vixxtoria sa...

Jag har aldrig läst Stina Aronsson. Jag tror jag skulle vilja göra det nån gång.

Och citat från Joyce är verkligen helt underbart. Jag ser chokladtåget framför mig.

Ingrid sa...

Jag har precis läst ut/om Hitom himlen av Stina A- den är verkligen att rekommendera. "A portrait of the artist" är en av mina favoritböcker och det finns många fina "språkbitar" i den...

Lilla O sa...

Måste nog läsa White, men jag börjar med Rabbit-proof-fence.

Ingrid sa...

Jag har inte läst Rabbit-proof fence men jag såg filmen (den var oerhört bra, boken är säkert ännu bättre!) Tant Theodora är en alldeles speciell läsupplevelse! Minnesvärd... jag har beställt den på engelska nu (det var ett bök att hitta den....)