måndag 31 augusti 2009

Tema-trio ursprungsbefolkningar


Lyrans tema-trio denna vecka har ämnet ursprungsbefolkningar.
-
Kanske inte det lättaste ämnet men här kommer i alla fall mina tre förslag.
-
1. Lajla av Jens Andreas Friis "roman om samiskt folkliv"- skriven 1881 men precis lika fin än i dag. Jag fick den som present när jag var elva år och jag kan lova att den boken blev så gott som sönderläst. Boken har filmatiserats flera gånger.
-
2. Granatklockorna i Myitkina av Jesper Bengtsson (den hade jag med i tema-trio yrken också). Jesper Bengtsson följer missionären Ola Hansson i spåren- Hansson levde med sin hustru Minnie bland kachinerna en av Burmas många etniska minoriteter. Boken är mycket välskriven och man får en god inblick i Burma av idag också.
-
3. Histoire de ma vie av Fadhma Aïth Mansour Amrouche- nu blev den en bok på franska- men den här befolkningsgruppen tycker jag förtjänar att uppmärksammas. Fadma var kabyl och hon kom ursprungligen från Algeriet. Hon levde mellan 1883 och 1967- och slutade sina dagar i Bretagne- men Fadhma säger i sina memoarer "J'étais toujours restée "la Kabyle". (Jag har alltid förblivit kabyl".)
-
Det här var en svår utmaning, tycker jag. Jag tänkte först på amerikas indianer och på inuiterna- men jag har ingenting i mina hyllor som passar så bra.

2 kommentarer:

snowflake sa...

Titta, två folkgrupper jag inte ens visste fanns. Kabylen lät intressant.
Och sameboken också.

Ingrid sa...

Jag minns kabylerna från en charterresa jag gjorde för länge sedan till Marocko - de kallades för Rijf-kabyler just där- och jag blev mycket fascinerad av speciellt kvinnorna med sina speciella kläder och så såg de så stolta och fria ut. "Lajla" var en riktigt trevlig bok- minns en same som hette Aslauk som slogs med vargar. Marknaden i Karasjok...