måndag 24 augusti 2009

Tema-trio yrken


Lyrans tematrio denna vecka: yrken.
Här kommer mina bidrag.
1. Som nummer ett - väljer jag det mest originella yrket i trion- snörmakarens- och Gustaf Hellströms "Snörmakare Lekholm får en idé". Jag läste boken ganska nyligen och jag blev förtjust i "gubben". Snörmakaren är riktigt sympatisk och jag tycker att boken är både smårolig och tänkvärd.
"Saken är den, att den gamle ofta brukade berätta de mest hårresande historier från ett krig, som han kallade det slesvigska, och om en plats kallad Kolding, där han varit med om en affär. Och i denna affär, liksom överhuvudtaget i detta så kallade slesvigska krig, skulle enligt-- uppgift flera tusen mänskor ha offrat liv och blod."----
-
"Här ska va tyst" , dundrade han. "Fan min själ! Ljuger jag! Har jag inte varit med i affären vid Kolding, vasa?" Mera om snörmakaren finns att läsa här.
-
2. Advokat-yrket hittar jag ett mycket gott exempel på i "To Kill a Mockingbird" av Harper Lee. Atticus är en advokat som är värd all heder och hans mod och civilkurage är oförglömligt skildrat av Harper Lee. (och Gregory Peck gör en mycket fin tolkning av rollen i filmen med samma namn). Platsen är Alabama.
-
"Lawyers, I suppse, were children once" (Charles Lamb)- (hämtat från boken.)
-
3. Mitt tredje val blir "Granatklockorna i Myitkyina" av Jesper Bengtsson. Boken handlar om Burma. Jesper Bengtsson följer missionären Ola Hanssons hårda liv i Burma på 1800-talet samtidigt som han själv gör iakttagelser och bidrar med intressanta blickar på Burmas historia. En mycket läsvärd bok om ett land som nu är i det närmaste stängt- och där förtrycket råder. Svårt förtryck.

4 kommentarer:

Lyrans Noblesser sa...

To Kill a Mockingbird har jag äntligen köpt och ser fram emot att läsa :-)

Ingrid sa...

jag är säker på att du kommer att tycka om den!

Vixxtoria sa...

Snörmakaren är verkligen rolig. Jag håller med om att yrket känns väldigt udda, men det kan väl inte ha varit så extremt konstigt förr i tiden? Någon måste ju göra snören innan det fanns fabriker för det.

Liksom Lyran har jag alldeles nyss införskaffat Mockingbirden (på bok.nu har den ständigt stått som första rekommendation, och till slut har jag gett upp). Jag ser fram emot att läsa den - det lär bli någon gång under hösten.

Och den där missionären - det skulle kunna vara intressant. Jag vet nästan ingenting om Burma (vem vet det egentligen)? Jag får se om jag känner för att allmänbilda mig, men tropikerna har aldrig lockat mig något vidare. Tyvärr. Man missar en del böcker som är bra på grund av det.

Ingrid sa...

Jag har alltid fascinerats av Sydstats-miljöer ... "the Mockingbird" är en bok jag känner för...(av många olika anledningar). Burma- det är verkligen den slutna världen och jag blev också intresserad av missionärsparet- varför välja Burma av alla platser... en lite annorlunda bok...