tisdag 11 augusti 2009

Mitt första bibliotek- en nostalgisk betraktelseSå här såg det ut en gång. Malmö stadsbibliotek. Mitt allra första bibliotek förresten- beläget bara ett stenkast från Erik Dahlbergsgatan där jag bodde under min första barndom. Man fick bara låna tre böcker åt gången på barnavdelningen på 50-talet (och det var svårt att hålla sig till den siffran...).

-

Barnbibliotekarierna minns jag inte- bara "tant Viola" men hon arbetade på vuxenavdelningen. Till tidningsavdelningen gick min farmor så gott som varenda dag för att läsa bland annat Kristinehamns-Posten. Hon lånade också gärna Moa Martinssons böcker och en del av Gösta Gustaf-Jansson (skulle tro att hans böcker blivit till toapapper nu). Man kunde lyssna på skivor också- och jag upplevde hela byggnaden som väldigt mysig. Kungs-Slottsparken låg mittemot- där fanns en lekplats och en damm med änder och ilskna svanar.

-

Nu har det gamla biblioteket försvunnit- i stället finns ett modernt glaspalats. Ja, allt förändras... och blir mera tids- och ändamålsenligt. Jag får nöja mig med mina minnen... och min nostalgi.

2 kommentarer:

Vixxtoria sa...

Vilken fin bild! Jag flyttade till Malmö ungefär samtidigt som glasbiblioteket invigdes, och bodde under hela min tid i Malmö bara något stenkast därifrån (om än på olika adresser). Vi besökte biblioteket oooooofta! Det var en söndagsritual under vinterhalvåret (på sommaren var det stängt på söndagar). Vi får ofta långväga och internationella besök, och biblioteket blev alltid förevisat.

Men den gamla delen, Slottet, som du visar här, är ju faktiskt inte borta, utan en viktig del av biblioteket. Men jag undrar vad det är för tegelbyggnad som man skymtar precis mitt emot, i parken. Den finns ju inte kvar längre.

Mats sa...

Oj så fint!

Jag har en del liknande upplevelser och ingen som har fått gå in i sagogrottan kan väl glömma det!

http://lumaol.wordpress.com/2009/08/13/nu-bar-vi-ut-bockerna/