lördag 29 augusti 2009

Bokstäverna jag färdas i- en antologi om Nelly Sachs


Först och främst vill jag rikta ett stort tack till Snowflakes som rekommenderade den här boken till mig. Det är en oansenlig bok till det yttre- men mycket innehållsrik med betoning på sista stavelsen.
-
Så många röster talar här om den gåtfulla Nelly Sachs.... jag har inte läst ut boken än för den kan inte läsas i ett svep. Kapitel för kapitel får den gås igenom och så måste tanken få arbeta. Gunnar Ekelöf, Birgitta Trotzig, Katarina Frostenson... är några bidragsgivare. Idag tänker jag läsa om Nelly Sachs vänskap med Paul Celan. Celan är en annan gåftull diktare som jag bara känner till genom hans kusliga och mycket berörande dikt "Todesfuge"- jag har köpt utvalda dikter av honom på originalspråket (tyska). "Todesfuge und andere Gedichte". Den väntar i hyllan på läsning...

6 kommentarer:

On Word Arts sa...

Låter mycket givande och jag vill gärna läsa den. Jag vet inte om det bara är jag som är onoggrann efter en stressig vecka, men jag finner inte ut vad boken heter. Är den svår att få tag på tror du?

snowflake sa...

Härligt Ingrid!

Och On Word Arts, du är nog trött för den heter Bokstäverna jag färdas i. :-)

snowflake sa...

Ingrid
Nu har du i din tur inspirerat mig till att börja läsa i den. Intressant det där med barkbiten/trädstycket som Celan skickade henne när hon mådde dåligt. Beskrivningen av hur man skulle hålla i den...
Och att hon brevväxlade med Selma Lagerlöf som ung!

Ingrid sa...

Jag har precis läst avsnittet med barkbiten- väldigt fint skrivet. Ekelöf var också så klok tycker jag- och då tänker jag på ikonen. Det känns skönt att veta att Nelly Sachs hade goda vänner- jag känner så med denna spröda och vackra kvinna.
On Word Arts: Boken finns på AdLibris!

snowflake sa...

Ja, ikonen! Det verkar att ha varit en mycket intensiv och intuitiv relation, en verkligt djup relation mellan två författare och människor som bara träffats irl en enda gång.

On Word Arts sa...

Ha, där ser man. Inte för att jag är så mycket mer alert nu på måndagen, men ändå. Adlibris alltså, nu har den hamnat på listan. Tack.