fredag 14 augusti 2009

Äntligen... Frode Grytten och Edward Hopper


De här novellerna har jag väntat på länge. Bara idén tycker jag är så god- att låta sig inspireras av Edward Hoppers målningar- tio stycken av dem har blivit omvandlade till noveller. Alla också individuellt förpackade, som synes på fotot. Praktiskt att ta med sig ett häfte på bussen eller tåget t ex.
-
Edward Hopper är en av mina favoritkonstnärer. Jag skulle resa långt för att se en utställning med extra många av hans verk..... Hopper är en mästare på att skildra ensamhetens utsatthet på sina tavlor- ofta inramade av mörka skuggor. Frode Grytten har spunnit sina egna tankar kring verken och skrivit tio korta noveller- (de är omkring 20 sidor långa allihop). Olika platser- Portugal, Norge, Irland.... Cape Cod - Jag har nu läst åtta av de tio och det var svårt att sluta... jag plockade fram det ena häftet efter det andra. Novellerna tycks alla handla om människor som är på väg att fatta "avgöranden"- den typen av beslut som har en inverkan på hela resten av fortsättningen av livet. I dessa beslut är de ensamma....
-
Två noveller griper mig speciellt- "En kvinna i solen" och "Att närma sig en stad". "En kvinna i solen" handlar om ett uppbrott- en försäljning av ett hus fyllt av minnen (i Truro på Cape Cod)- hur det är nödvändigt att ta farväl av det förflutna för att kunna börja något nytt.
"Hon körde genom natten. Musik och röster från radiostationerna kom in. Mörkret var så tätt att hon tännkte att det var framlyktorna som gjorde en väg. Mil efter mil försvann under bilen. Hon fyllde på bensin på en enslig mack utanför New Haven. Efteråt kände hon lukten av bensin på fingrarna, i handflatorna. Hon körde vidare söderut. Vidare, vidare, vidare."
-
"Att närma sig en stad" är också det en novell om att avstå- att man måste fatta att viss kärlek är hopplös- att man måste gå vidare.... Det är en mycket vemodig historia- två ensamma människor möts och kommer båda till insikt. "Å, alla dessa gamla sår, sa han. Vem hade kunna tro att allt skulle bli så fruktansvärt."
"Strax innan hon somnade började mobilen på sängbordet att lysa. Hon hade stängt av ljudet, och nu pumpades ett litet ljus ut i rytmiska repetitioner. Hon tog telefonen och såg att det var Russell som ringde. Hon svarade inte."----- "Älskar du honom fortfarande? frågade James McGregor i mörkret. Ja, svarade hon.
-
Frode Grytten är en helt ny författarbekantskap för mig- jag har fått blodad tand!

2 kommentarer:

Bai sa...

Dette er nokre flotte noveller. Eg har dei dessverre bare i pocketutgåve, utan bilete. Dette skuffa meg då eg åpna boka, og det formatet du har fått dei i er mykje betre.

Ingrid sa...

Jag tyckte verkligen om de här novellerna- och jag är väldigt glad för de vackra häftena!