onsdag 5 augusti 2009

Madeleine Bourdouxhe


Nu har jag läst ut Madeleine Bourddouxes novellsamling "Les jours de la femme Louise". Den finns i svensk översättning (och då får man en extra novell -eller kort roman- på köpet) "En spik en ros och andra berättelser"
utgiven på Elisabeth Grates förlag. Jag kommer att läsa den svenska översättningen också.
-
Madeleine Bourdouxhe föddes i Belgien - hon flydde till Frankrike under andra världskriget (och om den flykten handlar den kortroman som ingår i "En spik, en ros och andra berättelser".)
-
Jag är helt lyrisk över den här författarinnan. Vilket språk! Det är en alldeles otrolig skönhetsupplevelse att ta del av det. Jag blir fast i boken från första meningen. Lågmält och mycket inträngade skildrar Bourdouxhe kvinnor som alla lider av en djup existensiell ensamhet. Ingen läsare kan stå oberörd inför de här människoödena. Dessa kvinnor längtar efter att bli älskade- de längtar efter att ta del av det som kallas "livet". På något sätt har de kommit att hamna utanför och de har blivit fast i sina egna världar. Ibland lyckas de slå hål på skalet och komma ut ett tag- men lyckan är (såsom i det verkliga livet) kortvarig. Bourdhouxhe beskriver detta så väl.
-
Nu ska jag försöka få tag på den svenska versionen ! Jag är så nyfiken på översättningen (jag har förstått att den är otroligt bra!)

5 kommentarer:

Vixxtoria sa...

Det här tycker jag också låter spännande (i brist på andra synonymer). Glad att den finns i svensk översättning, för även om det skulle vara nyttigt och ganska roligt att pröva franskan, så orkar jag inte med alltför stora intellektuella utmaningar vad gäller min privatläsning för tillfället.

Jag tycker så mycket om att läsa din blogg för att du uppmärksammar mig på författare jag inte har läst och ibland inte ens hört talats om, men som jag tror jag skulle gilla. Just nu läser jag "bredvid" en novellsamling av Alice Munro som jag inte hade gett mig på om du inte nämnt den. Nånstans. För några månader sen... Jag är dig stort tack skyldig, för jag tycker mycket om historierna där.

Kajsa sa...

Det låter intressant, jag får nog ta och kolla upp Bourdouxhe. Elisabeth Grate brukar ju ge ut bra böcker.

Ingrid sa...

Åh Vixxtoria... tack så väldigt mycket så glad jag blir över dina ord. Jag har för övrigt fått många goda boktips av dig också så jag återgäldar tacket-(och din blogg är alltid inspirerande, rolig och "på bettet". ) Tack för den också!
Kajsa:
Absolut ska du kolla upp Madeleine Bourdouxhe! Just nu har jag lyckats hitta "Gilles kvinna" på biblioteket- lyckan är stor!

Vixxtoria sa...

Jag menade inte att gå med håven (det är jag säker på att du förstod). Men jag blir väldigt rörd över dina ord om min blogg (jag sitter här och rodnar, faktiskt, men det är nog bara för att det är en varm dag och jobbet saknar luftkonditionering.)

Ingrid sa...

Vixxtoria- nej då- inte trodde jag för ett ögonblick att du gick med håven- och mina ord kommer från hjärtat.