lördag 22 augusti 2009

Marten Toonder och Kung Urban


När jag svarade på Vixxtorias enkät om läsvanor igår mindes jag plötsligt högläsningsstunder med min farmor.

-

Båda mina föräldrar arbetade "utanför hemmet" och det innebar att det uppstod problem med barnpassningen (på den tiden fanns det bara ett kommunalt daghem i Malmö- och jodå, jag fick gå där också så småningom )-och min farmor fick anlitas ganska ofta. Hon kom tidigt på morgonen- lagade kaffe till sig själv (hon drack säkert 20 koppar varje dag ) och gröt till mig. Sedan la vi oss på "den gröna duschatellen" och läste Sydsvenskan tillsammans. Det vill säga farmor läste och jag lyssnade. Farmor läste högt ur serierna för mig- och jag minns speciellt "Blondie och Dagobert" och "Kung Urban". "Kung Urban" var av någon anledning min favoritserie. Jag har glömt vad det var som var så spännande.

-

När jag ville ta reda på mera om "Kung Urban" visade det sig vara svårare än jag räknat med. Jag mailade till en journalist på Sydsvenskan och han hade svaret- "Kung Urban" skapades av den nederländske serietecknaren Marten Toonder och serien hette "Koning Hollewijn" på originalspråket. Nu blir jag nog tvungen att köpa en bok med "Kung Urban" för att se om jag kommer ihåg vad det var jag fastnade så för för över 50 år sedan......

4 kommentarer:

Søren sa...

Den serie har jeg aldrig hørt om!

Ingrid sa...

Jag kunde själv inte ens hitta den på internet- (fick inga träffar på "Kung Urban" och det var en pensionerad journalist som fick lotsa mig rätt- så nog är just den här serien svårfunnen- det verkar heller inte vara lätt att hitta den i bokform (kanske finns den på nederländska- men det behärskar jag inte, tyvärr).

Cecilia H sa...

Hej!

Det har gått några år sedan du skrev om Kung Urban, men jag upptäckte det just nu. Det är som du mycket riktigt skriver en nederländsk serie som i Sverige förmodligen bara gick i Sydsvenskan (1956-1972). I Nederländerna är den dock betydligt kändare. Marten Toonder är i hemlandet lika känd som Disney (med Kalle Anka) är för svenskar. På Marten Toonder Studio har nästan alla nederländska tecknare (förutom de allra senaste) arbetat kortare eller längre. Själv läste jag inte Kung Urban som barn men däremot Tom Puss i DN av samme Marten Toonder. Kung Urban upptäckte jag runt 1970, då jag hittade serien i Sydsvenskan och därefter köpte tidningen varje dag för att kunna följa ett helt äventyr. Om du går in på nederländska sidan Lambiek comiclopedia https://www.lambiek.net/artists/t/toonder.htm kan du läsa mer om Kung Urban/Koning Hollewijn om du scrollar ner till stycket Kappie, Panda & Hollewijn. Texten är på engelska. Jag har lärt mig nederländska och har numera läst flera Kung Urban-historier med stort nöje.

Ingrid sa...

Cecilia H: Du ska ha stort tack för att du tog dig tid att skriva och berätta om Martin Toonder. Tack också för länken. Nederländska kan jag till viss del "tyda" med hjälp av tyska men engelska är enklare.