måndag 31 augusti 2009

Uwe Timm- en tysk författare som jag tycker omNu har jag läst två böcker av Uwe Timm- "Der Freund und der Fremde" och "Am Beispiel meines Bruders". Båda böckerna var av det slag som jag inte kunde lägga ifrån mig när jag väl började läsa. "Der Freund und der Fremde" har jag skrivit om tidigare.

-

I boken "Am Beispiel meines Bruders" berättar Timm om sin äldre bror Karl-Heinz som anslöt sig till SS vid 18 års ålder. Karl-Heinz skickades till öst-fronten och där mötte han sitt öde. Han dog bara efter ett par månader där borta- "den 16 oktober 1943 dog han på fältlasarett 623 (min övers.). Uwe Timm var bara tre år när han miste sin bror.

-

Vi får följa Karl-Heinz genom brev som han skickade hem till föräldrarna och också genom en dagbok- men egentligen handlar boken inte bara om en förlorad broder- den handlar om Tyskland under kriget- den handlar om en familj som drabbas svårt av kriget- och som inte kan förlika sig med förlusten av en son, en broder. Ett öde som de givetvis delade med otaliga andra.

-

Uwe Timm har ett sätt att skriva som verkligen tilltalar mig- det blir aldrig kompakt- han skriver i korta avsnitt så att man kan hämta andan (och det behövs)- han skriver filosofiskt, poetiskt och han visar stor medkänsla.

-

"Am nächsten Tag war er frühmorgens losgefahren, hatte die Kaserne und das Musterungsbüro gefunden, wurde auch sofort genommen: 1,85 gross, blond, blauäugig. So wurde er Panzerpionier in der SS-Totenkopf-division. 18 Jahre war er alt."

-

Det är också en bok som handlar om skuld- om tigandet- det tigande som gjorde det möjligt för allt det avskyvärda som hände i Tyskland- "att få lov att äga rum." "In diesem Schweigen sieht Primo Levi die tiefste Schuld der Deutschen".

-

Bokförlaget Thorén & Lindskog skriver om Uwe Timm här- och de kommer snart ut med boken "Upptäckten av currywursten" av samme författare. Den tänker jag läsa!!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Uwe Timm kommer till bokmässan i Göteborg (inbjuden av Goethe-institutet) och kommer där att prata om just "Am Beispiel meines Bruders".
Hälsar Jörn

Ingrid sa...

Hoppas att många tar tillfället i akt att lyssna (och se) på denne intressante författare.