lördag 1 augusti 2009

Jorden runt på åtta böcker (eller kanske flera....)- nedslag i Kina


Lyran har bjudit in till en jorden-runt-resa. Under juli månad var resans mål Asien - och jag valde att läsa en bok av Haruki Murakami (Norwegian Wood). Asien är stort.... och Kina pockar på uppmärksamhet. I går kväll fick jag ett ryck och började leta efter "mitt Kina" i bokhyllorna. För tillfället läser jag "The Long March" av Sun Shuyun (boken syns längs fram i mitten på fotot). Sun Shuyun försöker i sin bok att slå hål på alla myter om den långa marschen-och hon "går med" i marschen själv - fast över 70 år senare. Hon hittar "ännu levande" män och kvinnor som deltog och pratar med dem. Det är en välskriven bok- Sun Shuyun närmar sig sina intervjuobjekt med stor respekt, objektivitet och medkänsla.
-
När jag läser "The Long March" väcks mitt intresse för klassikern "Röd stjärna över Kina" av Edgar Snow. Den finns i bokhyllan (men den var min pappas och jag har aldrig läst den... det skäms jag faktiskt lite för...
-
Soul Mountain av Gao Xingjian har jag "på gång"- den kräver tid ... språket är vackert... jag tycker om beskrivningarna av naturen... väldigt poetiskt.....boken passar en lyrikälskare ....
-
För ett antal år sedan lärde jag mig grunderna i akupunktur- (jag kan "sticka" - och klarar i alla fall av lite till husbehov). Från min akupunkturhylla hämtar jag Arnie Lades "Acupuncture- Images and Functions. Kineserna har mycket vackra namn på många akupunkturpunkter- och också mycket talande namn på mag-meridianen finns t ex "Stomach-36"- som kallas "Foot three miles"- belägen på benet- sticker man här orkar man gå extra långt! (men punkten har också andra funktioner).
-
Taoistiskt tänkande intresserar mig- liksom zenbuddhism. Mitt exemplar av "The book of Chuang Tzu" har jag läst ganska flitigt i. Den har jag på min "favorithylla" bredvid min säng. Teachings of Zen- i översättning av Thomas Cleary finns också där- men zen är komplicerat och ibland känns det övermäktigt för min västerlänska och (annars också för den delen) begränsade hjärna.
-
Historia så- Bamber Gascoignes bok om Kejsare, dynastier och konstskatter tillhörde också min pappa- den är både vackert illustrerad och lättläst för att vara facklitteratur.
-
Ola Wong har skrivit om det moderna Kina- nog så intressant!
-
"Rosy cheeks fade, twilight draws near
The cold light dims and dusk arrives
Forget your sorrows, calm your thoughts
And hear my song:"The Weary Road" (Bao Zhao, Northern Wei Dynasty)- hämtat från The little book of Chinese Proverbs.
-
Kina är ett stort land- det är gåtfullt och det är ett land som kommer att bli mäktigare för varje år som går. Vi gör klokt i att lära oss mera om dess folk, dess tänkande och dess historia.

2 kommentarer:

Lyrans Noblesser sa...

Ja, detta land är så fascinerande. Men jag har svårt att finna böcker av kinesiska författare som är riktigt bra.

Ingrid sa...

Jag måste erkänna att jag inte är så väldigt hemma på just kinesiska skönlitterära författare. Jag undrar om det inte översätts för lite till svenska.... har en känsla av att mycket "stannar" i Englad och Frankrike.... fast jag tycker om Dai Si Jies :Balzac och den kinesiska lilla skrädderskan- och som sagt... "Soul Mountain" har det där mystiska, besjälade, poetiska som jag själv är väldigt förtjust i....