torsdag 30 april 2020

Storkmålaren

Affisch till Baltiska Utställningen 1914. Konstnär: Ernst Norlind.

När man letar efter något särskilt händer det ibland att man hittar något helt annat än det man tänkt sig. Så gick det för mig igår. Margit Abenius Karin Boye- biografi fanns inte att uppbringa ( den dyker väl upp så småningom) i stället drogs mina blickar till en stor och vackert illustrerad bok med titeln ” Livsouvertyr”, författad av Ernst Norlind som är mera känd som konstnär. Utgivningsåret är
1940 och Norlinds biografiska berättelser från barn- och ungdom visade sig vara en julklapp till min
mor från en väninna just det året. När jag bläddrade bland sidorna hittade jag mera historia- blad från en utställning i Vellinge ( Ernst Norlinds födelseplats). ” Ernst Norlind - 100 år. En minnesutställning.” Året var 1977 och man hade fyllt det dåvarande biblioteket, Lindesgården, med utvalda konstverk av Norlind. Flera av tavlorna föreställde storkar, ett favoritmotiv.
Ernst Norlind föddes i ett litet halmtäckt hus vid en landsväg, starkt trafikerad och inte långt från kyrkan. Ett av husets vindsrum omvandlades till skola men resten av vinden blev en riedomsgrotta för allehanda fynd, främst i form av böcker. Vinden och trädgården utanför kom att prägla barndomen. Vill man veta mera om Ernst Norlind ( han var äldre bror till Emilia Fogelklous Arnold) kan man bege sig till Borgeby slott mellan Lund och Landskrona där det idag finns ett Norlindmuseum i Kulturens regi.


Borgeby slott. Foto: Gunnar Bach Pedersen.

” På himmelen vandra sol, stjärnor och måne
och kasta sitt fagraste ljus över Skåne,
På  höga och låga, på stort och på smått,
På statarens koja och ädlingens slott.
——
På storkarna tror också Borgeby herre
Fast de här nere i Skåne blir färre.
När parken vid  Borgeby doftar viol
Då stämmer Ernst Norlind sin träskofiol.

( Hjalmar Gullberg).


Inga kommentarer: