onsdag 8 april 2020

På resa med Sten Bergman

Sten Bergman (1895-1975)

Sten Bergman var forskningsresande och från min barndom minns jag speciellt mycket spännande böcker om Papua Nya Guinea och paradisfåglar. I en av mina bokhyllor hittade jag en av Bergmans klassiker ” På hundsläde genom Kamtchatka” från 1924. Den svenska Kamtchatkaexpeditionen lämnade Sverige den 16 februari 1920 och anlände via Suezkanalen till Japan den 10 maj. Så börjar äventyret och det får en dramatisk upptakt, minst sagt. Resan med båt skulle utgå från hamnstaden

Hakodate men det visade sig svårt att hitta ett lämpligt fartyg. Till slut kunde man dock gå ombord på ” Kommandor Bering” med packlårar i stor mängd. Allt gick enligt plan under ett par dagar men en halv mil utanför Kamtchatkas sydvästkust gick fartyget på grund - och sjönk. Alla ombord kunde räddas men mycket av utrustning och proviant försvann i djupet. Efter en ängslig tid av väntan i ett provisoriskt uppsatt läger kom räddningen och expeditionen kunde ta sig till Petropavlovsk.






” Petropavlovsk har ett mycket vackert läge på en bergssluttning. Vid huvudgatan äro alla handelsbodar samlade. Det är mest kinesiska men även några japanska och ryska samt en amerikansk.— Där kan man köpa svenska primuskök, kaliforniska fruktkonserver, japanska tändstickor och för övrigt allt man kan begära på en sådan plats som Petropavlovsk och mycket därutöver.”

Jag har påbörjat en mycket lärorik resa. Fortsättning lär följa. För den som vill läsa mer om Sten Bergmans resor finns denna tämligen nyutkomna bok.


Inga kommentarer: