måndag 4 februari 2019

Om att ge sig ut på hal is


” Människan är bara ett rö, det svagaste i naturen, men hon är ett rö som tänker.” ( L’homme n’est qu’un roseau, le plus faible de la nature; mais c’est un roseau pensant.”)

Blaise Pascal (1623-1662) måste anses som ett underbarn för vad annars ska man säga om en elvaåring som författar en mindre avhandling om ljud och ljudets olika vibrationer. I allt en mångsidig och rikt begåvad filosof, matematiker, vetenskapsman (etc.) Citatet ovan är ett av Pascals mest berömda och det har etsat sig fast hos mig sedan skoltiden. (Jag hade en mycket duktig lärare i franska). I min bokhylla finns redan Pascals ”Pensées” men om han är komplicerad redan i svensk översättning lär det vara en alltför stor utmaning för mig att försöka begripa hans tankar på originalspråket så jag har letat och hittat den här utgåvan.


Bokförlaget Atlantis står för utgivningen och jag ser fram emot att stappla fram som Bambi på den hala isen. ”Pascal, il est  compliqué”, säger min franska gäst. Hon har säkert rätt. ” On verra”.


Inga kommentarer: