fredag 15 februari 2019

Trädgårdsdrömmar

Tagetes i alla nyanser av orange. (Fotot är lånat från Wikimedia Commons).

Det är lätt att sätta igång drömmaskineriet nu när våren har kommit till mina trakter. Trädgården ligger som ett öppet kort efter förra sommarens katastrofala torka. Ja, var börjar man i denna sandjordsöken? Krokusen sticker redan upp små spjut men jag vet att det snart kommer en del hungriga rådjur på besök - då blir det inte mycket kvar av den blomsterprakten.

Tagetes är en praktisk blomma men tyvärr gillas den av mördarsniglarna så någon vacker orange matta kommer det inte att bli hos mig i år heller. För att fortsätta drömmandet och kanske hämta lite inspiration till sanden läser jag Karin Berglunds ”Samtal i trädgården” från 2012. En mängd odlare och blomsterälskare får komma till tals och berätta om sina trädgårdar ( som är spridda över i princip hela södra Sverige). Fotografierna är utsökt vackra och just nu befinner jag mig i kapitlet med rubriken ”En blomsterbukett ska kännas i hjärtat”. Det håller jag med om och så drömmer jag vidare.

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

bästa tiden för trädgårdsböcker, tagetes är tyvärr sniglarnas favorit

Ingrid sa...

Hannele: Underligt egentligen att sniglarna gillar tagetes som ju har en stark doft ( och säkert också smak). Det är trist att inte kunna odla den här annars så tacksamma lilla blomman men mördarsniglar är inget jag vill bjuda in i trädgården. Jag har nog av dem ändå.