måndag 11 februari 2019

Läsning under småtimmarna


Utanför ruvar vintermörkret och ännu dröjer det tills morgonen kommer - i vargtimmen ska man vara noga med valet av lektyr och för mig blev det ett par sidor i Sandor Maráis dagboksaktiga anteckningar ” Die vier Jahreszeiten” ( de fyra årstiderna) som han präntade ner under 1937. Det började att brännas i Europa då och snart skulle det stora krigsmaskineriet sättas i rullning.

”De fyra årstiderna” ( dock inte översatt till svenska ännu, vad jag kan se) är fylld av tankar, funderingar, tillbakablickar och beskrivningar av den omgivande verkligheten - allt på ett mycket vackert språk. Om Nizza hittar jag följande rader: ” Till Nizza ska man resa om vintern och först sedan man har blivit morfar och etablerat sig i yrkesvärlden. Då ska man sitta på Promenade Anglaise och tänka på liberalismen och skriva vykort till affärsbekanta.”

Så läser Marái en bok av Hamsun och retar sig på att han inte kan släppa alltihop eftersom Hamsun har så förhatliga åsikter - men Hamsuns författarröst ljuder trots allt starkare än den politik han förespråkade.

Maráis tankar kommer att bli mitt sällskap under många morgnar till. Utan tvekan. Ljuset dröjer än ett tag.

Inga kommentarer: