tisdag 5 februari 2019

Arbets-och vilorum


Fast kanske mest det förra, trots allt. I ”På spaning efter kända författare” berättar Catharina och David Miller om ett åttiotal skribenter i Storbritannien och i Norden. Inläggen är begränsade till två sidor ( en för text och en för bild(er). Det blir en rik blandning och nog kan man få en rejäl dos läsinspiration genom att bläddra genom sidorna. Behållningen för mig blir dock främst de vackra fotona på de många interiörerna och det är skrivborden ( de får stort utrymme) som sätter tankarna i rörelse . Victoria Benedictsson, till exempel, hade en rejält stor skrivplats - mer en chiffonjé med stora lådor nedtill och rejält med mindre dito ovanpå. Lite i stil med den här:



 och så får man veta att Napoleons skrivbord finns att beskåda på Highclere Castle ( Downtown Abbey) - hur det hamnade där är en historia för sig och om detta kan man läsa vidare i boken.
Kommer det att finnas skrivbord om hundra år ? Det tror jag inte. Skrivkonsten, den med papper och penna vill säga, är nog tämligen obsolet då och jag ser framför mig hur alla knappar runt på små digitala verktyg eller rent av bara talar in meddelanden - så behöver man ju inte hålla på med dessa besvärliga bokstäver. Den tiden slipper jag lyckligtvis uppleva och jag drömmer mig hellre tillbaks till det som en gång var: vackra skrivmöbler med långsamma skrivverktyg.

Inga kommentarer: