fredag 25 januari 2019

Nya upptäckter



Kylan bet tag ordentligt igår och Helsingborg var tämligen ogästvänligt att vandra runt i men vi bestämde oss för att ta en paus inne på Dunkers kulturhus som i dagarna kommer att montera ner den utställning man haft sedan oktober i fjol - Surrealist Lee Miller- och det är just hon som syns på fotot ovan, i sin roll som krigskorrespondent. Vi lät oss föras tillbaks i tiden med start i Paris och ett magiskt 1930-tal. Lee Miller (1907-1977) kom som mycket ung till den franska huvudstaden och under några år bodde hon där tillsammans med Man Ray. Millers liv kom att bli mycket omväxlande och med flera olika karriärer - fotomodell, fotograf, korrespondent och kock för att nämna några. Hon kom till slut att bosätta sig i England och det var där hon dog år 1977. När Millers son, Antony Penrose, inventerade dödsboet fann han helt oväntat en stor bildskatt i form av över 60 000 bilder och negativ - på Dunkers har man visat cirka hundra av dessa fotografiska verk.

Fotona är hämtade från olika tidsskeenden och olika miljöer. Här möter man gränder och prång i Paris, fångade med utsökt fotografisk skicklighet - här finns svindlande ökenvyer från Egypten, porträtt av Picasso, Colette och Cocteau ( med flera) och så hemska bilder från Dachau och Buchenwald.

Hem kom vi till ett något mindre kylslaget Falsterbonäs och fyllda av tankar kring det vi sett. En mycket minnesvärd utställning och en lika minnesvärd dag.


Man Ray fotograferad av Carl van Vechten.

Inga kommentarer: