lördag 19 januari 2019

In Every Wave av Charles Quimper


Det kanadensiska förlaget QC Fiction specialiserar sig på ” moderna berättare från Quebec”  i engelsk översättning och man ger ut cirka tre böcker per år. ”In Every Wave” är från 2018 och det är nog den bok som gjort förlaget känt runt världen och det är lätt att förstå varför.

Den franska titeln är ” Marée montante” och de två orden täcker hela den tragedi som rullas upp på lite över 70 sidor. En man letar efter sin dotter, dottern som en solig och bekymmersfri dag bara försvann i havets djup utan att lämna ett enda spår efter sig. Hur överlever man en sådan oerhörd förlust? Svaret är att det gör man inte. Korta tillbakablickar på den ödesdigra dagen och på tillvaron som den var förut blandas med det kontinuerliga sönderfallet av ett liv, ett äktenskap och ett hem. Det är hjärtskärande läsning och slutet på berättelsen-elegin är naturligtvis inte lyckligt. Språket är poetiskt, svindlande vackert och trots det korta formatet lyckas författaren,Charles Quimper, mycket väl förmedla den sorg, den vanmakt och den nedåtgående, snabbt accelererande spiral som huvudpersonen faller offer för.

” In Every Wave” är en skimrande juvel - men mot den svartaste svarta bakgrund.

” I whisper your name softly on crisp September mornings and hold it tight against my chest on windy days. It’s a confession and a plea. A lullaby for the fish. I left you behind, my love, but I’m the one drowning every day.”

Inga kommentarer: