lördag 15 juli 2017

Från Göteborg till Østermarie


På ortens lilla bibliotek har det varit utförsäljning av bortskänkta böcker. I år var jag sent ute och mycket hade redan försvunnit från borden och hyllorna men förvånansvärt nog gick det ändå att göra fynd ( och det gör mig en aning melankolisk). Hem kom jag med "Amorina" av Bengt Anderberg och  "Kaputt" av Curzio Malaparte.

Bengt Anderberg håller på att bli en bortglömd författare idag och hans böcker gallras ut på åtskilliga bibliotek. Anderberg slutade sina dagar i Rønne på Bornholm men bodde under många år i det lilla Østermarie på norra sidan av ön tillsammans med hustrun Astrid som var keramiker ( hennes verk kan man se på konstmuséet i Rø, bland annat.). I Østermarie kan man leva i lugn och ro, bussarna stannar visserligen här men någon turistmagnet är det här lilla samhället inte. Den gamla vackra kyrkan revs år 1890 och kvar finns bara ruiner. Jag tänker att Østermarie är en bra plats att leva för en författare som söker sig bort från världens stoj och larm.

"Amorina" är en släktkrönika och kom ut år 1999. "Romanen Amorina skildrar min släkts otroliga och därför hopljugna öden från 1830 till cirka 1935. Ett sekel som nu nästan ter sig paradisiskt."


1 kommentar:

Hanneles bokparadis sa...

Amorina borde jag ta och läsa, finns i min bokhylla.