söndag 23 juli 2017

De brända böckernas bok


Den 27 oktober år 1553 brändes Miguel Serveto på ett stort bål i Genève tillsammans med så många av hans böcker man hade kunnat leta upp. Serveto hade haft oförskämdheten att ifrågasätta delar av den rådande kristna doktrinen. Han lyckades reta upp både katoliker och protestanter och hans röst måste givetvis tystas.

Eva Dahlbeck har skrivit om Serveto i "Serveto och den heliga elden" (1991) och nu har jag också hittat den här:


Makarna Goldstones bok handlar om jakten på Servetos "Christianismi Restitutio", en skrift som de religiösa makthavarna trodde sig ha förstört och utraderat från historien. Det "sista" exemplaret kedjades fast på Serveto när han brändes där på bålet. Men- boken dog inte. Några exemplar (tre stycken) överlevde och kom så småningom att bli inspirationskälla till bland annat den franska revolutionen över två hundra år senare. Om den spännande jakten på de tre exemplar som klarade sig undan förgängelsen kan man läsa i Lawrence och Nancy Goldstones "Out of the Flames".

1 kommentar:

♥ Hanneles bokparadis sa...

Vilken historia, tänk att behöva vara rädd för att vara rädd för att äga böcker.... Nordkorea är nog läskigt än. Min far ägde en politisk bok om Ryssland, han gav den till mej... ska läsa