torsdag 8 december 2016

8. Sprogö

Kvinnohemmet och fyren på Sprogö. Foto: Thue C. Leibrandt

Sprogö ligger mitt i Stora Bält och det är en plats med en kuslig historia. Idag är ön obebodd men så har det inte alltid varit. Redan på 1000-talet skrev Adam av Bremen:" Mellem Sjaelland og Fyn ligger det en meget lille ö, som kaldes Sprogö. Den er en röverkule og en raedsel for de forbifarende."

Författaren Ludvig Holberg övernattade här någon gång i början av 1700-talet och han var inte nöjd med sin vistelse. "Gid du sad på Sprogö", hälsade han därefter sina ovänner. Det var lätt att "fastna" på ön när man bara kunde ta sig över havet med rodd- eller segelbåt. Det fick flera danska kungar också erfara. Fredrik VI tvingades stanna kvar en hel vecka. Jag tror inte att han njöt av sejouren.

Sprogö är idag mest känt för "kvindehjemmet" som var i bruk mellan åren 1923 till 1961. På
anstalten, som var en dyster blandning av hospital, arbetsplats och fängelse, kunde 50 kvinnor vistas
samtidigt, kvinnor som samhället hade stämplat som "lösaktiga/lättfärdiga." Övergreppen var många och de stackars kvinnorna blev märkta för livet.




Jussi Adler- Olsen tilldelades "Det gyldne laurbaer" år 2011 för romanen Journal 64, som låter läsaren ta del av tillvaron på Sprogöanstalten  Säkert ingen uppmuntrande läsning. Journal 64 finns i svensk översättning och går nog att hitta på biblioteket (deckarhyllan).

4 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

lösaktiga kvinnor, suck, inte lätt för dem

Ingrid sa...

Hannele: Det är minst sagt upprörande hur utsatta kvinnor har behandlats genom historien. Sprogö-anstalten stängdes först på 60-talet och det är inte så länge sedan.

Anonym sa...

Tack för det! Otroligt att anstalten stängdes bara 1961... Anstalter som kallades "Besserungsanstalten" i Tyskland fanns också för män - men inte för alla män som utnyttjade "lösaktiga" (...) kvinnor.

Män i "förbättrings-anstalt" kallades för "arbeitsscheu", till exempel. Jag hittade ingen ord på svenska för det - tyska Nazisterna hade det alltid med "arbeitsscheu". Det betyder: "de som inte vill jobba". (Om det nu stämmde eller inte är frågan, och varför man arresterade de). Eller "alkoholister". Och många prostituerade, otroligt - män gick till de och staten arresterade prostituerade, inte män.

Ibland var idéen av gamla "detention houses" präglad av kristna traditioner också. Man tänkte det var bra att "förbättre" alla man tyckte inte om. Det var ganska ofta inte bra.
Men ibland var idéen i alla fall delvis human och fint - det finns "Rauhes Haus" i Hamburg, till exempel. Theologen Wichern var lärare i Hamburg St.Georg, tusentals barn var otroligt fattig där, och han hjälpte till med "förbättrings-anstalt" Rauhes Haus (1833). Unga,lilla "brottslingar" kom till Wichern och anstalten, säkert också "de som inte vill jobba" och unga prostituerade - men man tänkte verkligen att hjälpa de, i den tiden.
Hamburg är ingen ö, jag vet :).

Ingrid sa...

Klemperer: Jag tror, som du, att flertalet av de här hemmen/ anstalterna var ganska förfärliga platser att vistas på. Ibland har säkert tanken varit god men resultatet kanske ändå inte blev så gott.