fredag 2 december 2016

2. Endelave


Endelave är en relativt liten ö som ligger utanför Horsensfjorden i Kattegatt och cirka 10 kilometer från den jylländska kusten. Hit tar man sig med färjan som går från Snaptun (dagliga turer) - resan över tar 55 minuter.

Endelave har varit bebott sedan urminnes tider och den vackra vita kyrkan uppfördes på 1400-talet. År 1901 hade ön över 600 invånare men sedan sjönk antalet för att nå en botten år 1996. Nu flyttar man åter till denna idylliska ö och idag räknar man  ungefär 200 bofasta här. Förbättrad service i kombination med internet är bidragande faktorer, misstänker jag.

Endelave kan bjuda besökaren på rent och klart vatten och mycket vacker natur. Vildkaniner finns i stor mängd (i barnboken "Kaninen Katrine från Endelave" kan man läsa mera). Alla är dock inte förtjusta i kaninerna och innehavaren av Endelave Laegeörthave för en ständig kamp mot dessa små marodörer. Man har försökt med det mesta för att avskräcka Katrine och hennes kompisar men inte ens en tageteshäck hjälpte - tydligen planterades fel sorts tagetes för kanininvasionen slog alla rekord.  Hämnden är dock ljuv för när drottningen besökte Endelave år 2012 bjöds hon på kaninragu till lunch.

På öns lilla museum (som är under ständig utveckling)  kan man bekanta sig med Endelaves historia och då särskilt den tragiska fartygsolyckan som inträffade i januari år 1944. S/S Agda befann sig strax nordväst om Endelave när hon gick på en mina och drog 14 man med sig ner i djupet.

Karsten Lund har skrivit en roman som har rötterna på Endelave. "Den sande historie om Jens Emils guld"- berättelsen om Jens Emil som sökte lyckan på guldfälten i Alaska. Säkert är det en spännande historia (den har verklighetsanknytning) och jag ser fram emot att läsa den så småningom.

Inga kommentarer: