Mön är kritklippor, sandstränder och kyrkor med kalkmålningar av Elmelundemesteren. Här finns också många nycklar till Danmarks historia. Svenskarna (med kung Karl Gustaf i spetsen) ville bra gärna roffa åt sig Mön vid fredsförhandlingarna i Roskilde år 1658, men där gick de bet. Mön förblev danskt, fast under ett antal år pantsattes ön till den holländske köpmannen Gabriel Marselis.
Huvudorten heter Stege och det är en idyllisk plats där den så kallade "Mölleporten" är en av de främsta sevärdheterna. Mölleporten är en av bara två bevarade medeltida stadsportar i Danmark. Av det gamla slottet, Stegeborg, finns däremot ingenting kvar idag och i stället "tronar" en Kvicklyaffär på platsen. Sic transit gloria mundi.
Sedan år 2000 anordnas en årlig litteraturfestival "Verdenslitteratur på Mön". Man bjuder in en (och bara en) prominent författare som får sprida sin glans över evenemanget (år 2000 var det Günter Grass).
Den danska författarinnan Elsa Gress flyttade till Mön i början av 1970-talet och hon bosatte sig i skogvaktarbostaden på Marienborgs herrgård. Elsa Gress dotter Barbara blev författare även hon och hon skrev bland annat två självbiografiska romaner om sin barndom och uppväxt. I "Huset och slottet" berättar hon om en säkert mycket annorlunda tonårstid i en mycket annorlunda miljö.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar