måndag 12 december 2016

12. Texel/Tessel


Texelfår på Texel. Jag tycker att de har ett lejonaktigt utseende.

Texel hör till de Västfriesiska öarna som ligger strax utanför den nederländska kusten. Ön uppstod genom en gigantisk stormflod år 1170 (allhelgonastormfloden) då en bit av fastlandet bröts loss av vattenmassorna och bildade en stor ö.

Texel är känd för sin fårras "Tesselaar" och för de tragiska händelserna som inträffade här under våren 1945.

Den georgiska infanteribataljonen "Drottning Tamara" var stationerad på Texel och bestod av cirka 1200 man, varav 800 var georgier som hade tillfångatagits på östfronten- återstoden var tyska officerare. Natten mellan den 5 och 6 april 1945 utbröt ett uppror och georgierna tog kontrollen över hela ön. Den tyska motattacken kom direkt och soldater skeppades över från fastlandet. Upprorsmännen tillfångatogs, tvingades gräva sina egna gravar och avrättades sedan. Nära 600 georgier miste livet. Gårdar sattes i brand, egendom skövlades och striderna på Texel upphörde inte förrän den 20 maj när kanadensiska trupper anlände till ön.


Den nederländske författaren Jan Wolkers bodde på Texel under den senare delen av sitt liv. Wolkers är säkert mest känd för romanen "Turkisk konfekt" från 1969. Den svenska översättningen kom några år senare. Romanen väckte ett enormt rabalder på sin tid på grund an sin sexuella frispråkighet. ( Det blev rent ut sagt ett j-a liv). Så småningom blev det en filmatisering också.

Wolkers var inte bara författare, han var också konstnär och det är han som är upphovsmannen till Auschwitzmonumentet i Wertheimparken i Amsterdam.



4 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för det! Jag läsde att Gabriele Wohmann, hon skrev många kortare noveller (short stories) skrev också en reportage om Texel. Det var 1986. Wohmann, hon föddes 1932 och dog 2015, var väldigt berömd på 70- och 80-talet. Hon skrev också feministiska berättelser och sympatiserade med den feministisk rörelse omkring 1968. Många korta noveller handlade om livet bakom fassaden i borgerliga äktenskap och familjer. Senare blev hon bortglömd, men det betyder ju ingenting idag. "Obituaries" i Tyskland var ganska värdelös, tycker jag. Kanske många gender-feminister som kom efter 1968-85 visste inte hur bra Wohmann kunde skriva. I alla fall finns en film av 1986 med Wohmann som spelar också i Texel, läsde jag.

Ingrid sa...

Klemperer: Jag minns Gabriele Wohmann och tror att jag har någon bok av henne i hyllan. Trist att hon blivit bortglömd! Jag såg att hon hade viss anknytning till Texel. Det där reportaget hon skrev kanske finns på nätet. Jag ska leta.

Anonym sa...

Ingrid, Texel-film hittade jag inte (på youtube). Det var en film som Wohmann gjorde för ZDF (tysk TV) 1985/86, och det finns en bok med samma titel, "Unterwegs" (på vägen). Jag vet inte om det finns en översättning. Texel verkar att spela en lilla roll i filmen, jag känner den inte. Men jag hittade via youtube någonting - gymnasiaster gjorde en film om en kort berättelse av Wohmann. Det var 2011. Kanske henne är bara bortglömd i "litteratur-scenen", men gymnasiaster läser fortfarande Wohmann?
I alla fall vet jag nu mer om Texel :).

Ingrid sa...

Klemperer: Tack ska du ha för informationen. Det är glädjande att höra att Wohmann finns på skolelevernas litteraturlistor.