lördag 18 januari 2014

Inte bara "Krig och fred" - vad man kan hitta i ett biblioteksmagasin


En stilig ung officer: Leo Tolstoj under Krimkriget (1853-1856)

Häromdagen såg jag ett intressant TV-program om Leo Tolstoj och man talade bland annat om hans deltagande i Krimkriget och hans tre noveller med titeln "Från Sevastopols belägring". Jag har varit på magasinsjakt och minsann, jag hittade en hel del. Här en av de tre novellerna (Samspråk förlag 1985) Översättningen är gjord av Jan Persson.

Det är Tolstojs dagboksanteckningar från den här tiden som fått bilda underlag till novellerna. Just den här novellen kom ut 1885 och den blev mycket uppmärksammad på sin tid. "I den här skildringen finns inga andra hjältar än sanningen." (citat från bokens baksida).


 Rejält förvånad (och glad) blev jag över det här fyndet. Den här utgåvan av"Herre och dräng" är tryckt år 1895 men den är i förvånansvärt gott skick. Jag ska läsa med andakt.


Här är början till en stor författarkarriär. De här självbiografiska berättelserna skrev Tolstoj redan under 1850-talet. Wahlström och Widstrand gav ut år 1980. Översättningen är gjord av Helga Backhoff Malmquist och boken är försedd med en efterskrift av Johannes Edfelt.

Jag tycker att jag haft en riktigt givande förmiddag på "mitt" bibliotek.

3 kommentarer:

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Vilken stilig ung herre Tolstoj var! Och vad spännande dina bokjakter verkar.

Kurt sa...

Det verkar som om Samspråk förlag just gett ut äldre litteratur där copyrighten gått ut, det borde fler göra!

Ingrid sa...

Ivana: Jag går ofta in i biblioteksmagasinet- många pärlor där inne. :-)

Kurt: Jag ska undersöka Samspråks förlag lite mera ordentligt. Jag håller helt med dig vad gäller utgivandet av den äldre litteraturen. Här finns det mycket att hämta!