onsdag 20 april 2016

Tryckfrihet och annat legalt


Sommaren 1963 fick jag följa med mina föräldrar till Frankrike- det var en resa som gav många intryck av skilda slag men jag minns speciellt hur den engelska tidskrift (som jag lyckades få tag på) skrev om någon slags skandal med en ung (och vacker) kvinna vid namn Christine Keeler. Så småningom skulle hon dras in i en stor rättegång - en rättegång som fick flera "höga hästar" på fall.

Den advokat som försvarade Christine Keeler var Jeremy Hutchinson och han var inte vilken advokat som helst. Han fick sitt stora genombrott i en annan mycket känd rättegång, den mot Penguin Books år 1960. Då gällde det publikationen av en roman "Lady Chatterley's Lover" (D H Lawrence). Boken ansågs vara obscen och snuskig så till den grad att den inte skulle få komma i allmänhetens händer.

I januari år 1960 beslöt Penguin-förlaget att ge ut den ocensurerade varianten av" Lady Chatterley's Lover"- det passade bra i tiden för det var 30 år sedan Lawrence's död och det var dessutom 35 år sedan grundandet av Penguin Books . Det dröjde inte länge förrän "the shit hit the fan". Det blev stämning och sedan en rättegång som började i oktober samma år.

Att läsa om detaljerna i den här rättegången är verkligen underhållande (tala om att verkligheten överträffar dikten). Ett exempel är att åklagaren, för att bevisa sin sak, noga hade räknat alla gånger vissa så kallade skabrösa ord förekom i boken. (Ordet si och så förekommer 30 gånger, ordet så och si hela 14 gånger etc etc). Penguin Books stod som segrare när rättegången till slut var över och Hutchinson hade blivit en mycket berömd man.

Andra rättsfall (för att ge bara några få exempel) i den här boken handlar om The Last Tango in Paris, Fanny Hill och så naturligtvis den stackars Christine Keeler.

Så här yttrade sig Hutchinson i rätten: ---- Ward is dead. Profumo is disgraced. And now, I know, Your Lordship will resist the temptation for what I might call society's pound of flesh. --- Let no one judge her too harshly: she was not yet 21 and since the age of 16 she was enmeshed in a net of wickedness."

Christine Keeler dömdes till ett tämligen lindrigt straff (nio månaders fängelse) Stephen Ward hade dessförinnan tagit sitt liv och försvarsministern, Jack Profumo, hade tvingats avgå . I slutänden spillde hela affären över på premiärminister MacMillan också och han slutade sin bana i förtid.

Jeremy Hutchinson är idag 101 år gammal och han är fortfarande aktiv medlem av överhuset.

1 kommentar:

Hanneles bokparadis sa...

sex var inte lika farligt som att häda gud på 1960-talet i Finland, det blev i alla fall en berömd rättegång med Hannu Salamas Midsommardansen.