fredag 8 april 2016

Poeten från Androscoggin County


Egentligen är det fel att kalla Louise Bogan så för hon bodde inte särskilt länge i sin födelseby Livermore Falls i Androscoggin County i delstaten Maine men hon tillbringade sina så kallade "formative years" i New England och jag vill gärna tro att naturen och miljön där påverkade henne på djupet.


Louise Bogan (1897-1970) kom från enkla förhållanden men tack vare en kvinnlig välgörare kunde hon få en gedigen utbildning som till slut ledde henne ända till Radcliffe College i Cambridge (Massachusetts). Louise hoppade dock av sina studier där efter en kort tid för att gifta sig med sin första man, Curt Alexander. En dotter föddes och äktenskapet bröt snabbt ihop. Några år i Wien följde och sedan bosättning i New York (och där blev Louise Bogan kvar). Hon skrev poesi och hon recenserade för tidningen the New Yorker.

På mitt läsbord just nu har jag "Journey Around My Room"- som består av dikter och självbiografiska anteckningar. Louise Bogan var annars mycket förtegen om sig själv men här kan man läsa om delar av hennes liv, ett liv som kom att bli svårt och ensamt- men det var oftast en självvald ensamhet.

"I cannot believe that the inscrutable universe turns on an axis of suffering; surely the strange beauty of the world must somewhere rest on pure joy."  Louise Bogan

Caught in a corner of the past
Wherein we cannot even weep
We only ask
For present sleep

från dikten December Daybreak

Back through plains
Back through flowers
Back through birds
Back through rain

Back through smoke
Back through noon
Back along love
Back through midnight

från dikten Train Tune

Tulane med blommande rhododendron  (fotot är lånat)


Begagnade böcker har alltid en historia och mitt exemplar av "Journey Around My Room" kommer från Lousiana, närmare bestämt från Tulane-universitetet i New Orleans. Biblioteket där har rensat ut och så har boken fått ett nytt hem hos mig. Jag hoppas att den ska trivas i min bokhylla. Den har rest långt.

2 kommentarer:

Jenny B sa...

Vilken fin slump att en bok med ett sådant lokalt namn gjort en sådan lång resa till dig! Det måste öka upplevelsen av att läsa dikterna. Tack för de välvalda citaten! De gjorde gott att läsa.

Ingrid sa...

Jenny: Louise Bogans egen resa sträcker sig också långt. En intressant poet. Jag ska leta vidare efter fler dikter av henne.