lördag 2 april 2016

Några boktips från LIRE


En tidskrift väl fylld med bokrecensioner har hamnat på mitt läsbord tack vare min snälla brevvän i Lyon. Senaste numret av LIRE är som vanligt en stor inspirationskälla. Jag hittar genast tre böcker som jag vill titta lite närmare på.

Claude Pujade Renaud f. 1932 (i Tunisien) är en fransk författarinna som har en rejäl produktion bakom sig och nu kommer romanen "Tout dort paisiblement sauf l'amour". Här handlar det om en ofullbordad kärlekshistoria som dessutom är mycket känd i historien- den mellan Sören Kierkegaard och Regine Olsen.

Fotot av Regine är från år 1870 då hon var cirka 50 år gammal.

En bruten förlovning och så gifter sig Regine med en annan och flyttar till Danska Västindien. Sören och Regine skulle aldrig mötas igen för när hon väl kom hem till Danmark hade han redan varit död i många år. Däremot kom de båda att få sin sista vila på Assistens-kyrkogården i Köpenhamn och deras gravar ligger i närheten av varandra. De förenades till slut.

Jag är mycket nyfiken på hur Claude Pujade Renaud behandlar ämnet.

Annie Ernauxs senaste bok "Mémoire de Fille" blir kanske översatt till svenska- hoppas kan man.


En biografi över Victor Hugo och hans familj av Henri Gourdin har fått goda recensioner och den vill jag mycket gärna läsa. Någon svensk översättning här ska man nog inte hoppas på.

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

(vad kan du skicka för intressant till henne?)

Ingrid sa...

Hannele: inte mycket i bokväg ,tyvärr.