fredag 1 april 2016

Ordrupgaard


I strålande solsken gav vi oss iväg över Öresund med konstmuséet Ordrupgaard som mål. (Fotot ovan är lånat). Just nu visas en mycket intressant och ytterst sevärd utställning med ett urval av den danske konstnären Vilhelm Hammershöis (1864-1916) tavlor.

Vilhelm Hammershöi: självporträtt.

Ordrupgaard ligger strax norr om Köpenhamn och det är lätt att ta sig dit med S-tåg och sedan buss. Huset tillhörde en gång konstsamlaren Wilhelm Hansen och hans hustru Henny och det bestämdes redan år 1918 att egendomen med innehåll skulle tillfalla den danska staten, vilket också skedde när Henny Hansen gick bort år 1951. Redan år 1953 kunde huset, nu som museum, öppnas för allmänheten. Till den vackra egendomen hör också en park som är mycket populär att strosa runt i.

Väninnan och jag tillbringade ett par timmar med att beundra vacker konst och att ta en paus i det välbesökta caféet med intag av äkta danska smörrebröd med ett glas rött till.


Vilhelm Hammershöis konst blev inte alltid uppskattad av de samtida så kallade "förstå-sig-påarna" och han hade tidvis mycket svårt att få sina tavlor visade för en större publik. Hammershöis palett går i de dovare färgerna (inget grällt och färgstarkt här). Han låter ljuset tala och rummet är oftast mycket avskalat.


Jag fängslas av kontrasterna och av ljuset som lever ett helt eget liv på tavlorna.


Så gick resan hemåt med S-tåg igen (dock inte detta för fotot är lånat). Byte till Öresundståg på Huvudbanegården och allt gick hur bra som helst ända tills vi kom till Kastrup där man numera måste gå av för gränskontroll. Köerna var gigantiska och vi fick snart reda på anledningen- tågstopp på andra sidan sundet och det hade varat den större delen av eftermiddagen. Inte undra på att det var närmast kaosartade förhållanden. Till slut lyckades vi "knö" oss ombord och med nära tre timmars försening kunde vi till slut stiga av något mörbultade vid Hyllie (ny gränskontroll men den gick snabbt och smärtfritt).

Jag är inte alls avskräckt från nya Danmarksresor - förhoppningsvis fungerar allt bättre nästa gång men kanske är det smart att försöka undvika den värsta rusningstrafiken (om möjligt).

2 kommentarer:

Anders Borgström sa...

Vilket bra utflyktstips. Vi gillar små trevliga kultur-smörrebrödsutflykter till grannlandet

Ingrid sa...

Anders: En tur till Ordrupgaard kan jag verkligen rekommendera. Parken blir säkert ännu vackrare i maj.