torsdag 25 juni 2015

Med tungt lastad ryggsäck


En fördel med den skånska sommaren (som i år låter vänta på sig) är Skånetrafikens så kallade sommarkort. Med det i fickan kan man resa nästan vart man vill i provinsen. Gårdagens utflyktsmål blev Ystad.

Vinden blåste kallt och himlen var grå men det glömmer man bort när man träder in i det lilla trivsamma Ystads antikvariat. Här står hyllorna tätt och de är så klart fyllda av böcker- ingenting slår en levande bokhandel- och det är så synd att antikvariat börjar bli en bristvara i dag. Jag letade genom raderna av lockande titlar och kom ut med ett halvdussin som tyngde ner min ryggsäck rejält. Tur att det finns gott om trevliga rastplatser i form av caféer.

Vad jag köpte? det blev bland annat tre novellsamlingar (Björg Vik, Gustav Hedenvind-Eriksson och Tage Aurell) en roman i den så kallade Kokardserien blev det också (det var Wahlström & Widstrand som gav ut denna serie som jag inte tror blev så särskilt långlivad- fransk litteratur var i fokus.)

Livets glänta av Jean Desternes kom ut år 1947 med ett kort förord av Eyvind Johnson. "Med bläck på fingrarna rör jag vid livet" (det är ett av de motton som Desternes har valt för sin bok.)

Jag citerar Johnson: "Det är ingen absolut originell bok, men den är personlig; den är inget mästerverk men den är levande. Den är på en gång direkt och mjuk. De som levt någon tid av sin ungdom i Frankrike känner också hur sann den är". Om Jean Desternes vet jag ingenting alls men det ska jag se till att ändra på.

"Nu har du att läsa så att du står dig över helgen" , sa bokhandlaren. Läsningen kommer nog att räcka längre än så.

5 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

jag gillar också antikvarit. kan tänka mig att åka på sommarkortet till Ystad.

Anonym sa...

Bästa sommarnöjet är antikvariat, att sen sitta på ett kafé eller i skuggan av ett träd och bläddra och småläsa i sina nyförvärv ...

Ivo Holmqvist sa...

För sex-sju år sedan sålde vi av tjugofem-trettio hyllmeter böcker till just Ystads antikvariat (vi bodde inom bekvämt gångavstånd, i det vackra tegelhus som stadsarkitekten Boisen ritade 1907 som det sista han gjorde i livet, han avled samma år)

Bokhandlaren kom över dem mycket billigt, jag fick vid pass en krona boken. Antar att du fick ge lite mer än så för dem du köpte? På slutet när vi fick brått att komma iväg fick han dessutom till skänks en stor mängd lp-skivor med klassisk musik.

Något av allt detta var kanske kurant, annat har förstås fått ligga till sig, en inte ringa del är säkert fortfarande osåld. Man blir sällan förmögen på att handla med begagnade böcker men får trösta sig med att man utför en kulturgärning genom att hålla dem i omlopp.

Hanneles bokparadis sa...

Vilken inbjudande skattkista!

Ingrid sa...

Mrs C: Jag ska tar ännu en tur till Ystad- mot slutet av sommaren.

Lustigkulle: Det finns inget bättre sätt att tillbringa sommaren på!

Ivo Holmqvist: Jodå, jag fick betala mer än en krona per bok - men som du säger- ingen blir förmögen på att sälja begagnade böcker. Jag tyckte att antikvariatet var välsorterat och med "lagom" blandning. Jag misstänker att lagret innehåller åtskilliga hyllmeter till.... Ystad är en stad där gatorna andas historia och så är det en länk till Danmark, dessutom.

Hannele: Jag återvänder gärna till detta fina lilla antikvariat.