söndag 7 juni 2015

Judith's Sister


Quebec och det franskspråkiga Kanada har alltid lockat mig. Nu har jag läst Lise Tremblay's korta roman "Judith's Sister" och jag faller direkt för både boken och författaren.


På kartan kan man se Saguenay-floden, som ofta spelar en bakgrundsroll i berättelsen- en flod som varje år skördar många liv. (Både genom självmord och genom olyckshändelser). Det är ett grått landskap som Lise Tremblay målar upp. Chicoutimi är platsen där allt händer och där romanens 12-åriga huvudperson växer upp. Året är 1968 och hon har just fått reda på att hon blivit antagen till en klass för extra begåvade elever.

Saguenay-floden, Quebec

Alltmedan handlingen meandrar sig framåt (och ibland också bakåt) passerar människorna revy och iakttagelserna är knivskarpa och mycket kloka. "Judith's Sister" är historien om en ung flicka och hennes utveckling under en lång sommar i en sömnig förstad.

Här finns så mycket man känner igen- gamla vänskaper som mattas ut- nya som tillkommer. Förälskelser utan något som helst hopp, familjekonflikter och så till slut insikter och livet som fortsätter men med ett annat fokus.

Jag är helt betagen av den här lilla boken (som fängslade mig från första sidan). Språket är rakt, enkelt och utan "exter".

På svenska finns "Hägern" av samma författarinna, en novellsamling utgiven av Rámus förlag. Den kommer jag att läsa så snart jag hinner.

Judith's Sister har getts ut av Talon Books och översättningen till engelska står Linda Goboriau för.

2 kommentarer:

Sanna sa...

O, det låter som en intressant bok!

Ingrid sa...

Sanna: Jag blev helt uppslukad! Tycker nästan bättre om Judith's Sister än novellsamlingen Hägern- ett intressant författarskap är det i vilket fall som helst.