tisdag 9 juni 2015

Helle Stangerup

"Bag skodderne" är Helle Stangerups självbiografi och den bjuder säkerligen på mycket spännande läsning.

Helle Stangerup (1939-2015) var barnbarn till Hjalmar Söderberg och hon är
kanske mest känd för sina historiska romaner - flera av dem har översatts till svenska. Dock inte "Skæbnegalleriet" som handlar om Hans Holbein och Henrik VIII:s tid.

Jane Seymour av Hans Holbein d. y. (1537)

Nille (Nilles litteratur) har skrivit om boken och jag kände att "jag bara måste läsa".  Man kan kanske tycka att det är alltför mycket fokus på just Henrik VIII och hans tid i dessa dagar men Helle Stangerup har ett speciellt sätt att fånga allt på och Hans Holbein är för mig en betydligt intressantare inkörsport än den otäcke Thomas Cromwell (och jag är tyvärr inte alls särskilt förtjust i Hilary Mantel som författare- kanske beror det på att just namnet Cromwell inger mig enorma obehagsrysningar- oavsett om det är Thomas eller Oliver som avses).

Jag hittade ett exemplar (på originalspråket) av "Skæbnegalleriet" på det lokala biblioteket men boken finns fortfarande att köpa via nätbokhandel.

4 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

intressant tips

Inre exil sa...

Hennes bror Henrik är (var) en mycket fin författare. På svenska finns ju bland annat de två mästerverken Vägen till Lagoa Santa (1984) och Det är svårt att dö i Dieppe (1986). Sorgligt nog drack han ihjäl sig redan 1998, då hans kollega Elsa Gress tagit sig an honom för vila och mindre vin. Den lilla boken Veritabel Pariser finns bara på danska, men den vill jag varmt rekommendera.

Mrs Calloway sa...

den måste jag läsa! mycket intressant tid.

Ingrid sa...

Hannele: Det finns flera böcker av Helle Stangerup på "mitt" bibliotek- så bortglömd är hon inte.

Thomas Nydahl: Jag läste Vägen till Lagoa Santa för många år sedan nu och borde friska upp minnet. Tack för rekommendationen. Veritabel Pariser ska jag absolut försöka få tag på.

Mrs C: Det är en tid med dynamik absolut- och även om jag är ganska trött på just Henrik VIII så är ju tiden värd att lära sig mera om.