onsdag 17 juni 2015

The Duff Cooper Prize


Det finns en uppsjö av litterära priser och det är alldeles omöjligt att hålla reda på dem allihop och man ska naturligtvis inte enbart välja prisbelönade böcker som lektyr- icke desto mindre- i min hand just nu har jag Patrick McGuinness "Other People's Countries" och i ovankanten på omslaget kan man läsa "Winner of the 2014 Duff Cooper Prize". Min nyfikenhet väcktes. Vad katten är nu det här för pris som jag aldrig har hört talas om?

"Duff Cooper Prize är ett brittiskt litterärt pris som årligen tilldelas det bästa verket inom historia, biografi, statsvetenskap eller (väldigt sporadiskt) lyrik som givits ut på engelska eller franska.
Priset instiftades till minne av Duff Cooper, en brittisk diplomat och författare. Priset utdelades för första gången 1956 och gick då till Alan Moorehead för Gallipoli. För närvarande får pristagaren en förstautgåva av Duff Coopers självbiografi Old Men Forget och 5 000 brittiska pund." (saxat från svenska Wikipedia).

Eftersom priset har delats ut sedan år 1956 finns det många titlar att bekanta sig med och vilja läsa (eller inte). Här är listan och här "The short list" för 2014 med alla finalisterna.

Så småningom kommer det nog en rapport om "Other People's Countries" som jag tycker verkar vara både välskriven och alldeles utomordentligt intressant.

3 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

helt okänt pris för mig. men jag känner igen en hel del namn på listan även om många är okända. Victoria Glendinning sticker ut i sammanhanget, tycker jag

Kurt sa...

För den som vill ha en inblick i Patrick McGuinness bok "Other People's Countries", så kan man ju citera från recensionen i The Guardian:

"Other People's Countries nevertheless comes out of the Sebald/Chatwin corner of things: a personal-factual, poetical-anthropological, fugitive-material, reminiscential-speculative work, written in pyrrhic paragraphs that flirt with metaphysics, and loosely illustrated with pessimistic (and of course uncredited) black-and-white photographs."

Ingrid sa...

Mrs C: Jo, en del namn kände även jag igen men det fanns också mycket att bli nyfiken på. Ett lite annorlunda pris, tycker jag.

Kurt: Jag har läst boken och tyckte mycket om den- just för det där lite "vid sidan av" och så för det vackra vemodet som finns på nästan varje sida.