måndag 17 juni 2013

Två nyförvärv


Nu ska jag läsa om tyska romantikens kvinnor ett tag - idag kom "Alles aus Liebe, sonst geht die Welt unter" av Katja Behrens. En mycket efterlängtad beställning.

Föreningen "Bibliotekets vänner" här på orten har ett litet antikvariat i bibliotekets vestibul. Där brukar jag alltid kika in och idag gjorde jag (som jag tycker) ett fynd -"Selambs"- av Sigfrid Siwertz. En nyutgåva från 1979 som naturligtvis tryckts upp i anledning av TV-serien som visades just det året (den såg jag inte, tyvärr) i regi av ingen mindre än Bengt Lagerkvist.

Selambs är från 1920 och med den handlar om fem syskon (inte särskilt sympatiska) och deras öden i livet. "En kapitalistfamiljs uppstigande och fall, om hur egoismen triumferar och förtär sig själv".

Här inledningsorden- man fångas direkt:

" Att skildra barndomens historia som de vuxnas är en förfalskning. Den klarvakne måste göra våld på sig för att berätta en dröm, sådan han verkligen upplevde den.
Högt över barnets huvud glider de stora händelsernas ström. Endast stänkvis och utan sammanhang får det medveten känning av dess virvlar. Just denna oförmåga att se sammanhanget gör verkligheten drömlik. Där regerar i barndomens långa dröm ett godtyckligt, outgrundligt och övermäktigt öde, slösande som feen med trollspöt vid prinsessans vagga eller grymt som vargen i sagan om Rödluvan. Skuggan av detta öde faller även över mognadens år. Dess spökbild förföljer oss ännu, när vi medvetet börjat länka vårt livs händelser. Endast ett fåtal av frihetens utkorade kommer verkligen till rätta med sina feer och troll.
Denna bok handlar om människor, vilkas barndom mest gick i vargens tecken- och som aldrig blev fria från sin barndom."

Sigfrid Siwertz är idag ganska bortglömd som författare. Han levde mellan 1882 och 1970 och under nära 40 år innehade han stol nummer fyra i Svenska akademien.

Inga kommentarer: