måndag 10 juni 2013

Med Hommerberg i bagaget


Till höger på fotot Hommerbergs "Om ni reser till Tyskland" (från 1959).

Sigge Hommerbergs reseguider är klassiker idag- och de var ett måste för resan under den tid jag var barn och släpades med på diverse turer runt i Europa (oftast till Tyskland). Kvar i hyllan har jag därför just den där utförliga guideboken om vårt grannland i söder- och Tyskland under 1950/60-talet var lika med - precis som Hommerberg skriver på försättsbladet -"Volymen behandlar endast Västtyskland och Väst-Berlin. Öster om järnridån begav man sig inte gärna och just den delen av Tyskland var mer eller mindre stängd och insvept i ett grått och slitet töcken.

Jag var väl inte alltid så road av resandet när jag satt inklämd i baksätet på det där måndagsexemplaret av en vinröd Volvo PV (maxfart för oss var 80 km i timmen) och försökte se ut över landskapet. Städerna låg som ett pärlband längs motorvägarna och nog minns jag ett av kriget ännu hårt märkt Hamburg- där övernattade vi i ett halvt hotell. Den andra halvan hade RAF fått in en fullträff på. I Mainz fanns det extra gott om parkeringsplatser (många hus var ju borta) och i Bremen fanns en del ruiner kvar. Kriget kändes fortfarande nära i tiden.

Hommerbergs språk är givetvis präglat av "fornstora dar" och jag blir lätt nostalgisk när jag läser de här raderna om det som är resans början- nämligen färjan från Malmö till Köpenhamn.

"Båtarna mellan Malmö och Köpenhamn har charme. De är inätna, inrökta och indruckna. Den koncentrerade trivseln utvecklas mest i spisesalongerna. Matsedeln har bestämt inte ändrats på de sista femton åren: Först fyra danska smörgåsar, sedan någon av varmrätterna: Svinekam, Fläskkarré med rödkål eller Stekt fiskfilé med remouladsås. Men det gör ingenting. Man trivs så kolossalt. När man hunnit mittsjöss är hela matsalen en enda stor familj. Där sitter slaktarmästar Sörensen från Köpenhamn och diskuterar köttpriser med den fine direktör Johansson från Malmö, och strax intill utvecklar fröken Hansen för fru Svensson sina synpunkter på apelsin- och bananpriserna i Malmö."

Idag reser man med hjälp av till exempel "Första klass reseguider- guiderna som visar dig allt andra bara beskriver"- inte lika personligt kanske men effektivt och idag ingår ju hela Tyskland i guideböckerna. Mycket nytt finns att upptäcka. Båtarna till Köpenhamn är ett minne blott och man svischar sig fram på ett helt annat sätt numera- på gott och på ont.

3 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Hommerbergs böcker är fortfarande trevliga att läsa!

Mrs Calloway sa...

ja, Hommerberg blir väl aldrig för gammal. mycket konsthistoria

Ingrid sa...

Hannnele och Mrs C: Visst är Hommerberg en klassiker och jag är mycket glad för "Tysklandsboken" som står på hedersplats i hyllan.