måndag 24 juni 2013

Ett fint utflyktsmål


För den som har tänkt sig en tur till Sjaelland i sommar (via cykel eller bil kanske?) tror jag att Malergården i Plejerup kan bli en givande upplevelse. Plejerup ligger i Odsherred alldeles i det nordvästra hörnet av Sjaelland. Odsherred är markerat i rött på kartan nedan.Malergården i Plejerup var under många år hem för familjen Swane. Sigurd Swane (1879-1973) är kanske den mest kände av dem men även hans hustru Agnete (1893-1994) och de tre barnen Hanne, Henrik och Gerda var berömda konstnärer. (Henrik övergav dock konsten för fotografering så småningom).

Jag minns ett TV-program från 90-talet som visade Agnete och hennes födelsedagsfirande. Det var inte vilken födelsedag som helst utan hennes 100:e. Hon var synnerligen aktiv och bakade själv en del av kakorna . Allt med hjälp från den älskade dottern Gerda som hon berömde väldigt. (Sonen var hon lite mera ilsk på för "han går kun der og roder", sa Agnete.)

Idag är hemmet ett museum och de tre barnen är borta men familjen lever kvar för här finns tavlorna, föremålen och säkert också känslan av en ständig närvaro. Malergården har blivit en del av Odsherreds konstmuseum och jag länkar till den fina webbsidan HÄR. (Så kan man kika på flera av konstverken också).

2 kommentarer:

Hannele på Hisingen sa...

Det är väl Danmark du pratar om??

Ingrid sa...

Visst är det Danmark, Hannele!